Zobacz inne przepisy
Przepis na: Ciasto daktylowo-orzechowe
Składniki( bułka tarta ,cukier ,daktyle ,jajka ,masło ,mąka ,olej ,orzechy włoskie ,proszek do pieczenia ,sól ):
- 2 jajka
- szklanka cukru
- ćwierć szklanki stopionego masła
- pół szklanki mąki
- ćwierć łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 szklanki daktyli
- szklanka orzechów włoskich
- olej i tarta bułka do blachy lub specjalny pergamin do jej wyłożenia.
Przepis:
Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Przygotuj blachę. Jajka utrzyj ( można mechanicznie) z cukrem do białości, domieszaj stopione masło, następnie mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Na końcu dodaj posiekane daktyle i orzechy. Ciasto wyłóż na blachę. Piecz ok. 20 minut.