Przepis na: Ciasto daktylowo-orzechowe

Zgłoś błąd

Składniki( bułka tarta , cukier , daktyle , jajka , masło , mąka , olej , orzechy włoskie , proszek do pieczenia , sól ):

  • 2 jajka
  • szklanka cukru
  • ćwierć szklanki stopionego masła
  • pół szklanki mąki
  • ćwierć łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 szklanki daktyli
  • szklanka orzechów włoskich
  • olej i tarta bułka do blachy lub specjalny pergamin do jej wyłożenia.

Przepis:

Ciasto daktylowo-orzechowe
Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Przygotuj blachę. Jajka utrzyj ( można mechanicznie) z cukrem do białości, domieszaj stopione masło, następnie mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Na końcu dodaj posiekane daktyle i orzechy. Ciasto wyłóż na blachę. Piecz ok. 20 minut.