Przepis na: Ciasto bezowe z kremem

Zgłoś błąd

Składniki( cukier , cytryna , cytryna , esencja waniliowa , jajka , mąka ziemniaczana , soda , sól , śmietana , śmietana ):

  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • półtorej szklanki cukru
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka octu
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • skórka starta z dwóch sparzonych cytryn
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • szklanka śmietanki kremówki (lub 2-3 szklanki dobrze ubitej śmietany)
  • pergamin do pieczenia (ew. dobrze natłuszczone dno tortownicy)

Przepis:

Ciasto bezowe z kremem
Nagrzej piekarnik do 120 st. C. Na pergaminie narysuj koło o średnicy ok. 20 cm, ułóż pergamin na blasze do pieczenia. Białka oddziel od żółtek, ubij z nich pianę, dodaj sól. W dalszym ciągu ubijając, dodawaj stopniowo (po 2 łyżki) szklankę cukru. Piana powinna stać się połyskliwa i bardzo sztywna. Posyp ją mąką ziemniaczaną, pokrop octem i esencją waniliową, delikatnie wymieszaj.
Wyłóż pianę na blachę wewnątrz narysowanego koła i utwórz z niej jakby salaterkę: rozprowadź ją spodem łyżki tak, aby na brzegach było jej o kilka centymetrów więcej niż w środku. Piecz ok. półtorej godziny i pozostaw w wyłączonym piekarniku do ostygnięcia. Ubij na parze (w naczyniu ustawionym na garnku z gotującą się wodą) żółtka z pozostałym cukrem.
Dodaj skórkę i sok z cytryny i, cały czas mieszając, trzymaj na tym podgrzewanym garnku z wodą, aż masa zgęstnieje. Ostudź ją. Ubij śmietankę. Gdy będzie gotowa, wciąż ubijając, dodaj do niej stopniowo jajeczno-cytrynową masę.
Wypełnij kremem bezową ?salaterkę". Wierzch możesz przybrać cząstkami pomarańczy, mandarynek lub kiwi. Gotową bezę możesz też wypełnić po prostu bitą śmietaną z dodatkiem miękkich owoców (np. jagodowych czy z kompotu) albo lodami.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
Dodaj swoją recenzję
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Zobacz inne przepisy