Przepis na: Ciasto bezowe z kremem
Zgłoś błąd
- 4 jajka
- szczypta soli
- półtorej szklanki cukru
- łyżka mąki ziemniaczanej
- łyżeczka octu
- łyżeczka esencji waniliowej
- skórka starta z dwóch sparzonych cytryn
- 3 łyżki soku z cytryny
- szklanka śmietanki kremówki (lub 2-3 szklanki dobrze ubitej śmietany)
- pergamin do pieczenia (ew. dobrze natłuszczone dno tortownicy)
Przepis:
Nagrzej piekarnik do 120 st. C. Na pergaminie narysuj koło o średnicy ok. 20 cm, ułóż pergamin na blasze do pieczenia. Białka oddziel od żółtek, ubij z nich pianę, dodaj sól. W dalszym ciągu ubijając, dodawaj stopniowo (po 2 łyżki) szklankę cukru. Piana powinna stać się połyskliwa i bardzo sztywna. Posyp ją mąką ziemniaczaną, pokrop octem i esencją waniliową, delikatnie wymieszaj.
Wyłóż pianę na blachę wewnątrz narysowanego koła i utwórz z niej jakby salaterkę: rozprowadź ją spodem łyżki tak, aby na brzegach było jej o kilka centymetrów więcej niż w środku. Piecz ok. półtorej godziny i pozostaw w wyłączonym piekarniku do ostygnięcia. Ubij na parze (w naczyniu ustawionym na garnku z gotującą się wodą) żółtka z pozostałym cukrem.
Dodaj skórkę i sok z cytryny i, cały czas mieszając, trzymaj na tym podgrzewanym garnku z wodą, aż masa zgęstnieje. Ostudź ją. Ubij śmietankę. Gdy będzie gotowa, wciąż ubijając, dodaj do niej stopniowo jajeczno-cytrynową masę.
Wypełnij kremem bezową ?salaterkę". Wierzch możesz przybrać cząstkami pomarańczy, mandarynek lub kiwi. Gotową bezę możesz też wypełnić po prostu bitą śmietaną z dodatkiem miękkich owoców (np. jagodowych czy z kompotu) albo lodami.