Przepis na: Ciasto bezowe z kremem
Zg³o¶ b³±d
- 4 jajka
- szczypta soli
- pó³torej szklanki cukru
- ³y¿ka m±ki ziemniaczanej
- ³y¿eczka octu
- ³y¿eczka esencji waniliowej
- skórka starta z dwóch sparzonych cytryn
- 3 ³y¿ki soku z cytryny
- szklanka ¶mietanki kremówki (lub 2-3 szklanki dobrze ubitej ¶mietany)
- pergamin do pieczenia (ew. dobrze nat³uszczone dno tortownicy)
Przepis:
Nagrzej piekarnik do 120 st. C. Na pergaminie narysuj ko³o o ¶rednicy ok. 20 cm, u³ó¿ pergamin na blasze do pieczenia. Bia³ka oddziel od ¿ó³tek, ubij z nich pianê, dodaj sól. W dalszym ci±gu ubijaj±c, dodawaj stopniowo (po 2 ³y¿ki) szklankê cukru. Piana powinna staæ siê po³yskliwa i bardzo sztywna. Posyp j± m±k± ziemniaczan±, pokrop octem i esencj± waniliow±, delikatnie wymieszaj.
Wy³ó¿ pianê na blachê wewn±trz narysowanego ko³a i utwórz z niej jakby salaterkê: rozprowad¼ j± spodem ³y¿ki tak, aby na brzegach by³o jej o kilka centymetrów wiêcej ni¿ w ¶rodku. Piecz ok. pó³torej godziny i pozostaw w wy³±czonym piekarniku do ostygniêcia. Ubij na parze (w naczyniu ustawionym na garnku z gotuj±c± siê wod±) ¿ó³tka z pozosta³ym cukrem.
Dodaj skórkê i sok z cytryny i, ca³y czas mieszaj±c, trzymaj na tym podgrzewanym garnku z wod±, a¿ masa zgêstnieje. Ostud¼ j±. Ubij ¶mietankê. Gdy bêdzie gotowa, wci±¿ ubijaj±c, dodaj do niej stopniowo jajeczno-cytrynow± masê.
Wype³nij kremem bezow± ?salaterkê". Wierzch mo¿esz przybraæ cz±stkami pomarañczy, mandarynek lub kiwi. Gotow± bezê mo¿esz te¿ wype³niæ po prostu bit± ¶mietan± z dodatkiem miêkkich owoców (np. jagodowych czy z kompotu) albo lodami.