Przepis na: Ciasteczka rodzynkowo-orzechowe

Zgłoś błąd

Składniki( bułka tarta , cukier , cukier , cynamon , cynamon , jajka , jajka , jajka , masło , mąka , olej , orzechy , orzechy , proszek do pieczenia , rodzynki , sól ):

  • Ciasto: 2 szklanki mąki
  • łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2/3 kostki masła
  • jajko
  • żółtko
  • szklanka cukru
  • szklanka rodzynków
  • pół szklanki posiekanych orzechów
    wierzch: białko
  • 2 łyżki cukru
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół szklanki posiekanych orzechów
  • olej i tarta bułka do blachy lub specjalny pergamin do jej wyłożenia

Przepis:

Ciasteczka rodzynkowo-orzechowe
Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Przygotuj blachę. Mąkę wymieszaj z cynamonem, proszkiem do pieczenia i solą, po czym przesiekaj z masłem. Dodaj jajko, żółtko (białko odłóż na później), cukier i zagnieć ciasto. Domieszaj rodzynki i orzechy. Ciasto rozwałkuj na placek grubości ok. 0,5 cm wyłóż go na blachę. Białka ubij na sztywno, dodaj cukier, cynamon.. Posmaruj tym rozłożone na blasze ciasto. Posyp je orzechami. Piecz ok.15 minut. Po ostygnięciu pokrój na kawałki.

Zobacz inne przepisy