Zobacz inne przepisy
Przepis na: Ciasteczka rodzynkowo-orzechowe
Składniki( bułka tarta ,cukier ,cukier ,cynamon ,cynamon ,jajka ,jajka ,jajka ,masło ,mąka ,olej ,orzechy ,orzechy ,proszek do pieczenia ,rodzynki ,sól ):
- Ciasto: 2 szklanki mąki
- łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2/3 kostki masła
- jajko
- żółtko
- szklanka cukru
- szklanka rodzynków
- pół szklanki posiekanych orzechów
wierzch: białko - 2 łyżki cukru
- pół łyżeczki cynamonu
- pół szklanki posiekanych orzechów
- olej i tarta bułka do blachy lub specjalny pergamin do jej wyłożenia
Przepis:

Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Przygotuj blachę. Mąkę wymieszaj z cynamonem, proszkiem do pieczenia i solą, po czym przesiekaj z masłem. Dodaj jajko, żółtko (białko odłóż na później), cukier i zagnieć ciasto. Domieszaj rodzynki i orzechy. Ciasto rozwałkuj na placek grubości ok. 0,5 cm wyłóż go na blachę. Białka ubij na sztywno, dodaj cukier, cynamon.. Posmaruj tym rozłożone na blasze ciasto. Posyp je orzechami. Piecz ok.15 minut. Po ostygnięciu pokrój na kawałki.