Przepis na: Ciasteczka półfrancuskie (bez jajek)

Zgłoś błąd

Składniki( masło , mąka , sól , twaróg ):

  • 20 dag mielonego białego sera
  • 1 szklanka mąki
  • 1 kostka masła
  • szczypta soli

Przepis:

Ciasteczka półfrancuskie (bez jajek)
Mąkę posiekaj z tłuszczem, dodaj biały ser i zagnieć. Włóż do lodówki na pół godziny, godzinę. Wyjęte ciasto rozwałkuj na grubość 1/2 cm. Szklanką o średnicy 6 cm wycinaj kółeczka. Piecz w 180°C przez 10 minut. Uwaga, bardzo łatwo się przypalają!

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Ciasteczka półfrancuskie (bez jajek)

    Zapomniała Pani dodać że przed pieczeniem należy każde ciasteczko posmarować rozmieszanym jajkiem i posypać najpepiej cukrem gruboziarnistyn tzw "kryształem" Ciastka bez cukru są okropne, z cukrem to prawdziwy rarytas :) Najlepiej gotowe ciasto przechowywać w lodówce 3 dni, a ciasteczka wkładać d