Zobacz inne przepisy
Przepis na: Ciasteczka półfrancuskie (bez jajek)
Składniki( masło ,mąka ,sól ,twaróg ):
- 20 dag mielonego białego sera
- 1 szklanka mąki
- 1 kostka masła
- szczypta soli
Przepis:
Mąkę posiekaj z tłuszczem, dodaj biały ser i zagnieć. Włóż do lodówki na pół godziny, godzinę. Wyjęte ciasto rozwałkuj na grubość 1/2 cm. Szklanką o średnicy 6 cm wycinaj kółeczka. Piecz w 180°C przez 10 minut. Uwaga, bardzo łatwo się przypalają!
Wypowiedzi na forum
Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu-
Ciasteczka półfrancuskie (bez jajek)
Zapomniała Pani dodać że przed pieczeniem należy każde ciasteczko posmarować rozmieszanym jajkiem i posypać najpepiej cukrem gruboziarnistyn tzw "kryształem" Ciastka bez cukru są okropne, z cukrem to prawdziwy rarytas :) Najlepiej gotowe ciasto przechowywać w lodówce 3 dni, a ciasteczka wkładać d