Przepis na: Ciasteczka owsiane z ziarnem sezamowym
Zgłoś błąd
- 20 dag masła
- 1/2 szklanki cukru
- 10 dag miodu (jeżeli nie ma to drugie 1/2 szklanki cukru)
- 25 dag płatków owsianych
- 5 łyżek mąki
- garść posiekanych owoców kandyzowanych (albo rodzynek orzechów lub innych bakalii)
- 2 łyżeczki ziarna sezamowego
- olej do natłuszczenia formy
Przepis:
Nagrzejcie piekarnik do 190 st. C. Przygotujcie formę. Do rondla wrzućcie masło, cukier i miód. Podgrzewajcie na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż wszystko się rozpuści. Odstawcie rondel z ognia, wrzućcie płatki, mąkę i owoce, dobrze wymieszajcie. Wyłóżcie masę do formy, niech ją dzieci wyrównają i uklepią spodem łyżki. Wierzch posypcie ziarnem sezamowym. Pieczcie, aż się zrumieni (20-25 min). Ostudzone ciasto przed podaniem kroi się na kawałki.