Przepis na: Ciasteczka migdałowe

Zgłoś błąd

Składniki( cukier ,cukier waniliowy ,jajka ,mak ,masło ,migdały ,olej ,płatkki migdałowe ,sól ):

  • 30 dag płatków migdałowych lub siekanych migdałów
  • 25 dag cukru
  • 7.5 dag mąki
  • 2.5 dag masła
  • 5 jajek
  • torebka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • olej do natłuszczenia blachy

Przepis:

Ciasteczka migdałowe
Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Przygotuj blachę. Wymieszaj w misce suche składniki ciasta. Jajka ubij, po czym delikatnie i stopniowo dodawaj do nich mączną mieszaninę. Dolej roztopione masło. Wszystko dokładnie wymieszaj. Ciasto nakładaj na blachę małą łyżeczką, niezbyt ciasno. Rozpłaszcz je nożem umoczonym w wodzie. Piecz ok. 10 min. Po upieczeniu natychmiast zdejmuj łopatką z blachy i, póki są miękkie i plastyczne, układaj na wałku, by twardniejąc, stały się wypukłe jak dachówki. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Ciasteczka migdałowe - Zdjęcia

Ciasteczka migdałowe - Wideo

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Re: A może by tak wątek kulinarny XIII

    CIASTECZKA MIGDAŁOWE mąka krupczatka 200 g płatki migdałowe 100 g masło 100 g margaryna 50 g cukier puder 50 g 1 żółtko sok i skórka z 1 średniej cytryny Połowę migdałów zmielić. Mąkę przesiać, dodać pokrojony tłuszcz, posiekać nożem. Dodać cukier, żółtko, migdały

  • Re: Wielkanoc

    CIASTECZKA MIGDAŁOWE mąka krupczatka 200 g płatki migdałowe 100 g masło 100 g margaryna 50 g cukier puder 50 g 1 żółtko sok i skórka z 1 średniej cytryny Połowę migdałów zmielić. Mąkę przesiać, dodać pokrojony tłuszcz, posiekać nożem. Dodać cukier, żółtko, migdały

  • Re: Świąteczne przepisy kulinarne IV

    CIASTECZKA MIGDAŁOWE mąka krupczatka 200 g płatki migdałowe 100 g masło 100 g margaryna 50 g cukier puder 50 g 1 żółtko sok i skórka z 1 średniej cytryny Połowę migdałów zmielić. Mąkę przesiać, dodać pokrojony tłuszcz, posiekać nożem. Dodać cukier, żółtko, migdały

  • Re: Pączki, faworki i inne pierdołki

    CIASTECZKA MIGDAŁOWE 300 g. mąki 50 g. mąki migdałowej lub zmiksowanych migdałów bez skórki 2 jaja 125 g. masła 100 g. cukru trzcinowego kilka kropel aromatu migdałowego ,1 łyżeczka proszku do pieczenia Suche składniki mieszamy. W osobnym naczyniu miksujemy masło z cukrem

  • Re: A może by tak wątek kulinarny XIII

    CIASTECZKA MIGDAŁOWE 300 g. mąki 50 g. mąki migdałowej lub zmiksowanych migdałów bez skórki 2 jaja 125 g. masła 100 g. cukru trzcinowego kilka kropel aromatu migdałowego ,1 łyżeczka proszku do pieczenia Suche składniki mieszamy. W osobnym naczyniu miksujemy masło z cukrem

  • Re: A może wątek kulinarny XII

    CIASTECZKA MIGDAŁOWE Białka z 3 jajek, cukier puder, szczypta soli, migdały, mąka Białka ubić na pianę z dodatkiem cukru pudru i soli. Dodać migdały. Jeżeli piana wyjdzie za rzadka dodać mąki. Nagrzać piekarnik. Kłaść łyżką na blaszce. Ciasteczka piec a raczej suszyć przez około 40 minut.

  • Ciasteczka migdałowe

    Pyszne ciasteczka migdałowe, które odkryłam we Francji. Bardzo łatwe i szybkie do zrobienia. Zazwyczaj podaje je z kawą lub herbatą albo zjadam kilka na śniadanie. Aby było troszkę bardziej kolorowo, do ciasta można dodać barwniki spożywcze. Składniki 200g masła 200g cukru pudru 80g mąki

  • Ciasteczka migdałowe

    Pyszne ciasteczka migdałowe, które odkryłam we Francji. Bardzo łatwe i szybkie do zrobienia. Zazwyczaj podaje je z kawą lub herbatą albo zjadam kilka na śniadanie. Aby było troszkę bardziej kolorowo, do ciasta można dodać barwniki spożywcze. : Składniki 200g masła 200g cukru pudru 80g mąki

Zobacz inne przepisy