Przepis na: Ciasteczka czekoladowe
Zgłoś błąd
- 100 g margaryny
- 100g cukru
- jajko
- łyżeczka esencji waniliowej
- 150 g mąki
- 200 g (2 tabliczki) czekolady
Przepis:
Rozgrzej piekarnik do temperatury ok. 180 st. Wysmaruj tłuszczem blachę do pieczenia. Ukręć margarynę z cukrem na puszystą masę. Wbij jajko, dodaj wanilię, następnie wmieszaj mąkę. Wrzuć do ciasta czekoladę posiekaną na małe kawałeczki, całość wymieszaj tak, by rozłożyły się one równomiernie. Uzyskaną mieszaninę nakładaj na blachę łyżeczką, tworząc małe, spłaszczone, oddzielone od siebie o kilka centymetrów placuszki. Piecz 8-10 min, aż ciasteczka nabiorą złotego koloru.
Można je jeść ciepłe lub zimne, zawsze będą znakomite.