Przepis na: Ch³odnik polski (uproszczony, b³yskawiczny)
Zg³o¶ b³±d
- 3 szklanki kefiru
- jogurtu lub kwa¶nego mleka
- szklanka przegotowanej wody
- ³y¿ka koncentratu buraczanego
- ¶wie¿y ogórek obrany i pokrojony w drobn± kostkê
- 2 ³y¿ki posiekanego szczypiorku lub cebuli
- 2-3 ³y¿ki drobno posiekanego koperku
- sól
- ¶mietana (niekoniecznie)
- 2-3 jajka na twardo obrane i pokrojone w æwiartki
Przepis:
Koncentrat barszczu dolej do przegotowanej, ostudzonej wody i wymieszaj z pozosta³ymi sk³adnikami. Je¶li ch³odnik wyjdzie nie do¶æ buraczany, dodaj jeszcze odrobinê koncentratu. Jedn± szklankê kefiru mo¿esz zast±piæ ¶mietan±. U³ó¿ jajka na talerzach i nalej zupê.