Przepis na: Chłodnik hiszpański (gazpacho)

Zgłoś błąd

Składniki( bazylia , chleb , czosnek , natka pietruszki , oliwa , pomidory , sól , tymianek ):

  • kilogram pomidorów bez skórki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 kromki białego pieczywa (niekoniecznie)
  • świeża zielenina: bazylia tymianek pietruszka (do wyboru)
  • sól

Przepis:

Chłodnik hiszpański (gazpacho)
Wszystkie składniki (oprócz zieleniny) rozdrobnij i zmiksuj. Pomidory możesz częściowo zastąpić innymi warzywami, np. strąkiem papryki (bez pestek i najlepiej bez skórki), obranym ogórkiem i cebulą - wystarczy je drobno posiekać i wymieszać z zupą. Niektórzy dodają jeszcze szynkę pokrojoną w paseczki. Jeśli gazpacho wyszło za gęste, dolej nieco wody lub soku pomidorowego. Wrzuć zieleninę. Możesz jeszcze doprawić zupę sokiem z cytryny (lub octem winnym), pieprzem i cukrem. Podawaj schłodzoną lub z kostką lodu.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Re: Chłodnik hiszpański (gazpacho)

    Wobec wielu przepisow i watpliwosci co do Gazpacho czulem sie zobowiazany podanie przepisu na gazpacho oryginalne z Andaluzji (glownie prowincja Sevilla). Gazpacho andaluzyjskie (oryginalne) ... (fonetycznie: gaspaczo) ... tradycyjny przepis hiszpanski pochodzacy z Andaluzji (sa tez inne Gazpa

  • Re: Chłodnik hiszpański (gazpacho)

    Brakuje również oliwy. 2 kromki pieczywa to za dużo. Na taką ilość pomidorów wystarczy max. 1. Bez zielonego ogórka można się obejść, papryka jest nieodzowna, żeby nadać odrobiny goryczki. Ocet również jest potrzebny (najlepiej jeśli jest to ocet z sherry, ale można go zastąpić octem z białego w

  • Re: Chłodnik hiszpański (gazpacho)

    Kochani, czy wy w ogóle czytacie te przepisy czy też przystępujecie do ich krytykowania zaraz po przeczytaniu listy składników? Bo tam dalej jest mowa i o papryce, i o ogórku, i o occie.

  • Re: Chłodnik hiszpański (gazpacho)

    W przepisie brakuje ogórków i papryki (z brakiem octu się zadzam) i wiele innych warzyw. Gazpacho to taki hiszpański "eintopf" gdzie wrzuca się resztki, w tym przypadku świeże resztki, np. ze świeżej sałatki i co tam jeszcze w lodówce.

  • Re: Chłodnik hiszpański (gazpacho)

    Gość portalu: MANYA napisał(a): > W przepisie brakuje ogorka, zielonej papryki i octu!!! No dziecku od 1 roku to bym raczej nie podała ani jednego ani drugiego. A jak widać, są to przepisy dla dzieci. To nie dział "Kuchnia" tylko "eDziecko"

  • Re: Chłodnik hiszpański (gazpacho)

    czy ktoś korzystał z tego przepisu? -- lowe kozmos ;)

  • Chłodnik hiszpański (gazpacho)

    W przepisie brakuje ogorka, zielonej papryki i octu!!!