Przepis na: Chłodnik

Zgłoś błąd

Składniki( buraki ,cebula ,cukier ,cytryna ,jajka ,jogurt ,kefir ,koncentrat pomidorowy ,koper ,mleko ,ogórek ,sól ,śmietana ):

  • pęczek botwiny
  • łyżka soku z cytryny
  • 3 szklanki kwaśnego mleka
  • jogurtu lub kefiru
  • pół szklanki śmietany
  • 4 łyżki koncentratu buraczanego
  • ogórek
  • cebula
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 (lub więcej) jajka ugotowane na twardo
  • sól i cukier

Przepis:

Chłodnik
Oczyszczoną botwinę pokrój w cienkie paski i ugotuj w niewielkiej ilości posolonej, osłodzonej i zakwaszonej sokiem z cytryny wody. Ostudź. Obrany ogórek pokrój w drobną kostkę, cebulę drobniutko posiekaj. Mleko lub jogurt rozbełtaj ze śmietaną i koncentratem, dodaj ogórek, cebulę, koperek i botwinę. Wymieszaj i posól. Podawaj na zimno, z jajkami na twardo obranymi i pokrojonymi w ósemki.

Chłodnik - Zdjęcia

Chłodnik - Wideo

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Re: Chłodniki świata

    lalkaika napisała: > Jaki fajny wątek. Uwielbiam chłodniki! Ja też bardzo lubię, szczególnie litewski. Wschód Polski no i oczywiście Litwa mają chyba najlepsze. Bardzo lubię i z rzodkiewką, i z ogórkiem, z jajkiem, z opiekanymi ziemniakami, gęste, płynne - każdą wersję itd. Jak

  • Re: Chłodniki świata

    raz zrobiłam gazpacho - wyszło nieźle, ale skoro tylko raz i nie zamawiam w restauracjach to znaczy, że nie mój smak, o namoczonej bułce pierwszy raz słyszę, jestem pewna, że mój przepis to pominął chłodnik litewski, ten taki czerwonawy wygląda obłędnie, zjadam ale się nie zachwycam, o dziwo robię

  • Re: Chłodniki świata

    Prawdopodobnie jest wiele odmian chłodniku który nazywany jest gazpacho. Ja znam tylko jeden.

  • Re: Chłodniki świata

    przypomnę przepisy na chłodniki z forum Kuchnia forum.gazeta.pl/forum/w,77,43900364,43900364,Chlodniki.html

  • Re: Chłodniki świata

    Nie mogę uwierzyć, że ktoś nie wie co to chłodnik litewski- czyli to samo co polski ( ten z botwinki).

  • Re: Chłodniki świata

    Jaki kefir z ogórkiem? Ja robię chłodnik na botwinkę i wywarze z raków? -- wszystkie swinie byly rowne ale niektore byly rowniejsze. a to dlatego ze znaly numer tel do kogo trzeba

  • Re: Chłodniki świata

    Jaki fajny wątek. Uwielbiam chłodniki! Przy okazji jak robicie filet w sosie z zielonym pieprzem i śmietaną? Znaczy się polędwiczki wieprzowe. Ja z przepisów z Olga smaku i hmm, nie jest to to.

  • Re: Chłodniki świata

    Napiszcie też, jak robicie chłodnik, krok po kroku proszę... u mnie w domu jakoś nie robili, w restauracjach nie miałam szczęścia. Takie rzadkie tzatziki z rzodkiewka? Jak w ogóle te buraczki potraktować? Pomocy!

Zobacz inne przepisy