Zobacz inne przepisy
Przepis na: Chłodnik
Składniki( buraki ,cebula ,cukier ,cytryna ,jajka ,jogurt ,kefir ,koncentrat pomidorowy ,koper ,mleko ,ogórek ,sól ,śmietana ):
- pęczek botwiny
- łyżka soku z cytryny
- 3 szklanki kwaśnego mleka
- jogurtu lub kefiru
- pół szklanki śmietany
- 4 łyżki koncentratu buraczanego
- ogórek
- cebula
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2 (lub więcej) jajka ugotowane na twardo
- sól i cukier
Przepis:

Wypowiedzi na forum
Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu-
Re: Chłodniki świata
lalkaika napisała: > Jaki fajny wątek. Uwielbiam chłodniki! Ja też bardzo lubię, szczególnie litewski. Wschód Polski no i oczywiście Litwa mają chyba najlepsze. Bardzo lubię i z rzodkiewką, i z ogórkiem, z jajkiem, z opiekanymi ziemniakami, gęste, płynne - każdą wersję itd. Jak
-
Re: Chłodniki świata
raz zrobiłam gazpacho - wyszło nieźle, ale skoro tylko raz i nie zamawiam w restauracjach to znaczy, że nie mój smak, o namoczonej bułce pierwszy raz słyszę, jestem pewna, że mój przepis to pominął chłodnik litewski, ten taki czerwonawy wygląda obłędnie, zjadam ale się nie zachwycam, o dziwo robię
-
Re: Chłodniki świata
Prawdopodobnie jest wiele odmian chłodniku który nazywany jest gazpacho. Ja znam tylko jeden.
-
Re: Chłodniki świata
przypomnę przepisy na chłodniki z forum Kuchnia forum.gazeta.pl/forum/w,77,43900364,43900364,Chlodniki.html
-
Re: Chłodniki świata
Nie mogę uwierzyć, że ktoś nie wie co to chłodnik litewski- czyli to samo co polski ( ten z botwinki).
-
Re: Chłodniki świata
Jaki kefir z ogórkiem? Ja robię chłodnik na botwinkę i wywarze z raków? -- wszystkie swinie byly rowne ale niektore byly rowniejsze. a to dlatego ze znaly numer tel do kogo trzeba
-
Re: Chłodniki świata
Jaki fajny wątek. Uwielbiam chłodniki! Przy okazji jak robicie filet w sosie z zielonym pieprzem i śmietaną? Znaczy się polędwiczki wieprzowe. Ja z przepisów z Olga smaku i hmm, nie jest to to.
-
Re: Chłodniki świata
Napiszcie też, jak robicie chłodnik, krok po kroku proszę... u mnie w domu jakoś nie robili, w restauracjach nie miałam szczęścia. Takie rzadkie tzatziki z rzodkiewka? Jak w ogóle te buraczki potraktować? Pomocy!