Przepis na: Chłodnik

Zgłoś błąd

Składniki( buraki ,cebula ,cukier ,cytryna ,jajka ,jogurt ,kefir ,koncentrat pomidorowy ,koper ,mleko ,ogórek ,sól ,śmietana ):

  • pęczek botwiny
  • łyżka soku z cytryny
  • 3 szklanki kwaśnego mleka
  • jogurtu lub kefiru
  • pół szklanki śmietany
  • 4 łyżki koncentratu buraczanego
  • ogórek
  • cebula
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 (lub więcej) jajka ugotowane na twardo
  • sól i cukier

Przepis:

Chłodnik
Oczyszczoną botwinę pokrój w cienkie paski i ugotuj w niewielkiej ilości posolonej, osłodzonej i zakwaszonej sokiem z cytryny wody. Ostudź. Obrany ogórek pokrój w drobną kostkę, cebulę drobniutko posiekaj. Mleko lub jogurt rozbełtaj ze śmietaną i koncentratem, dodaj ogórek, cebulę, koperek i botwinę. Wymieszaj i posól. Podawaj na zimno, z jajkami na twardo obranymi i pokrojonymi w ósemki.

Chłodnik - Zdjęcia

Chłodnik - Wideo

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Pomóżcie znaleźć wątek o chłodnikach

    Szukam wątku z tegorocznego lata, w którym któraś z forumek w odpowiedzi wrzuciła chyba z dwadzieścia przepisów na chłodniki. O dziwo nie znajduję wyszukując po haśle chłodnik :/ Ktoś kojarzy albo dodał sobie wątek do zakładek?

  • Re: Jak zrobić dobry chłodnik?

    te z internetu (przepisy na chłodnik z botwiny) nie sprawdziły się

  • Re: Jak zrobić dobry chłodnik?

    Kiedyś zrobiłam chłodnik z arbuza. Pyszne to było. Przepisu nie podam, ale w necie pewnie jest.

  • Re: Jak zrobić dobry chłodnik?

    Calkiem podobnie zrobiłaś, następnym razem spróbuj dodać troche rozgniecionego czosnku, moim zdaniem fajnie poprawia smak chłodnika. -- ***Gwiazdy 2001*** - miejsce spotkań dla rodziców młodzieży w wieku

  • Re: Jak zrobić dobry chłodnik?

    Nie ma nic bardziej obrzydliwego i prowokującego wymioty niż tzw. "chłodnik". To się tylko do spuszczenia w klozecie nadaje, podobnie jak wymiotne zimne "zupy" z makaronu, śmietany i truskawek. Odrażający syf.

  • Re: Jak zrobić dobry chłodnik?

    Ja tez nie lubię wodniskich chłodników, moje są kremowe. Gotuję buraki w malej ilosci rosolku i oprócz kefiru uzywam jogurtu najczęściej greckiego, ktory całość świetnie zagęszcza. -- ***Gwiazdy

  • Re: Jak zrobić dobry chłodnik?

    Ja robie chłodnik z surowa botwinka, tylko musi byc drobna i dobrze oplukana. Kroje drobno, do tego zielony starty ogorek (ew. Jak mam 1-2 kiszone ogorki mojego taty, podkrecają smak), duży pek koperku, 1-2 peczki rzodkiewek (kroje dosc drobno), szczypiorek z dymka i czosnek. Kupuje sok z burakow i

  • Re: Jak zrobić dobry chłodnik?

    Domowe babcine chłodniki z botwinką, przepis jak wyżej ( bez wody), latem uwielbiam. Nie za często chce mi się je robić bo dużo składników, zabawy z tym. Jeśli taką pychotę spuściłabyś w klozecie, to co powiesz na to, że w upał my z dzieckiem praktycznie każdą wczorajszą zupę z lodówki nie

Zobacz inne przepisy