Przepis na: Chleb razowy z kminkiem

Zg³o¶ b³±d

Sk³adniki( dro¿d¿e ,dynia ,jajka ,kminek ,len ,m±ka razowa pszenna ,m±ka ¿ytnia razowa ,mleko ,olej ,s³onecznik ,sól ,woda ):

  • 5 dag dro¿d¿y
  • 2 ³y¿ki oleju
  • 1/4 litra wody
  • 1/4 litra mleka
  • 2 ³y¿eczki soli
  • 1-2 ³y¿ki kminku
  • 3 szklanki m±ki ¿ytniej razowej
  • 1.5-2 szklanki m±ki pszennej razowej
  • ew. 1 jajko do posmarowania
  • nasiona lnu
  • s³onecznika lub dyni do posypania.

Przepis:

Chleb razowy z kminkiem
Do miski wlewamy letni± wodê i mleko, dodajemy olej, sól, kminek i dok³adnie mieszamy. Wsypujemy m±kê i dok³adnie mieszamy. Wyrabiamy ciasto. Je¶li jest za rzadkie, dosypujemy trochê m±ki. Wyrobione powinno odstawaæ od r±k (z m±k± razow± nigdy nie uda³o mi siê osi±gn±æ tego idea³u - po mniej wiêcej 45 minutach zmagañ dajê za wygran±, ciasto jest mo¿e trochê mniej wyro¶niête, ale bardzo dobre).
Na wierzch wyrobionego ciasta sypiemy trochê m±ki, przykrywamy czyst± ¶ciereczk± i zostawiamy w ciep³ym miejscu na 30-40 minut, ¿eby podros³o (np. na otwartej klapie piekarnika w³±czonego na 100 st. C, a najlepiej przy kominku). Wyjmujemy ciasto na posypan± m±k± stolnicê lub blat, wyrabiamy i dzielimy na dwie czê¶ci. Dwa d³ugie rulony owijamy jeden wokó³ drugiego. K³adziemy je na blasze do pieczenia (dobra jest dosyæ w±ska prostok±tna foremka, ale szersza i bardziej p³aska ni¿ do keksu, ja u¿ywam ceramicznej foremki 21 x 29 cm) i zostawiamy pod przykryciem w ciep³ym miejscu na 20-30 minut.
Nastawiamy piecyk na 225 st. C. Mo¿na posmarowaæ chleb rozbe³tanym jajkiem i posypaæ ziarenkami. Pieczemy ok. 40 minut.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiaj± siê automatycznie i nie musz± dotyczyæ opisywanego obiektu

Zobacz inne przepisy