Przepis na: Chleb razowy z kminkiem

Zgłoś błąd

Składniki( drożdże , dynia , jajka , kminek , len , mąka razowa pszenna , mąka żytnia razowa , mleko , olej , słonecznik , sól , woda ):

  • 5 dag drożdży
  • 2 łyżki oleju
  • 1/4 litra wody
  • 1/4 litra mleka
  • 2 łyżeczki soli
  • 1-2 łyżki kminku
  • 3 szklanki mąki żytniej razowej
  • 1.5-2 szklanki mąki pszennej razowej
  • ew. 1 jajko do posmarowania
  • nasiona lnu
  • słonecznika lub dyni do posypania.

Przepis:

Chleb razowy z kminkiem
Do miski wlewamy letnią wodę i mleko, dodajemy olej, sól, kminek i dokładnie mieszamy. Wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy. Wyrabiamy ciasto. Jeśli jest za rzadkie, dosypujemy trochę mąki. Wyrobione powinno odstawać od rąk (z mąką razową nigdy nie udało mi się osiągnąć tego ideału - po mniej więcej 45 minutach zmagań daję za wygraną, ciasto jest może trochę mniej wyrośnięte, ale bardzo dobre).
Na wierzch wyrobionego ciasta sypiemy trochę mąki, przykrywamy czystą ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 30-40 minut, żeby podrosło (np. na otwartej klapie piekarnika włączonego na 100 st. C, a najlepiej przy kominku). Wyjmujemy ciasto na posypaną mąką stolnicę lub blat, wyrabiamy i dzielimy na dwie części. Dwa długie rulony owijamy jeden wokół drugiego. Kładziemy je na blasze do pieczenia (dobra jest dosyć wąska prostokątna foremka, ale szersza i bardziej płaska niż do keksu, ja używam ceramicznej foremki 21 x 29 cm) i zostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na 20-30 minut.
Nastawiamy piecyk na 225 st. C. Można posmarować chleb rozbełtanym jajkiem i posypać ziarenkami. Pieczemy ok. 40 minut.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu