Przepis na: Chleb razowy z kminkiem
Zgłoś błąd
- 5 dag drożdży
- 2 łyżki oleju
- 1/4 litra wody
- 1/4 litra mleka
- 2 łyżeczki soli
- 1-2 łyżki kminku
- 3 szklanki mąki żytniej razowej
- 1.5-2 szklanki mąki pszennej razowej
- ew. 1 jajko do posmarowania
- nasiona lnu
- słonecznika lub dyni do posypania.
Przepis:
Do miski wlewamy letnią wodę i mleko, dodajemy olej, sól, kminek i dokładnie mieszamy. Wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy. Wyrabiamy ciasto. Jeśli jest za rzadkie, dosypujemy trochę mąki. Wyrobione powinno odstawać od rąk (z mąką razową nigdy nie udało mi się osiągnąć tego ideału - po mniej więcej 45 minutach zmagań daję za wygraną, ciasto jest może trochę mniej wyrośnięte, ale bardzo dobre).
Na wierzch wyrobionego ciasta sypiemy trochę mąki, przykrywamy czystą ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 30-40 minut, żeby podrosło (np. na otwartej klapie piekarnika włączonego na 100 st. C, a najlepiej przy kominku). Wyjmujemy ciasto na posypaną mąką stolnicę lub blat, wyrabiamy i dzielimy na dwie części. Dwa długie rulony owijamy jeden wokół drugiego. Kładziemy je na blasze do pieczenia (dobra jest dosyć wąska prostokątna foremka, ale szersza i bardziej płaska niż do keksu, ja używam ceramicznej foremki 21 x 29 cm) i zostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na 20-30 minut.
Nastawiamy piecyk na 225 st. C. Można posmarować chleb rozbełtanym jajkiem i posypać ziarenkami. Pieczemy ok. 40 minut.