Przepis na: Chleb pita

Zgłoś błąd

Składniki( cukier ,drożdże ,mąka ,olej ,olej ,sól ,woda ):

  • 1.5 dag drożdży
  • szklanka ciepłej wody
  • pół łyżeczki cukru
  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżki oleju
  • łyżeczka soli
  • olej do posmarowania ciasta i blachy

Przepis:

Chleb pita
Drożdże rozetrzyj z cukrem, wymieszaj z ciepłą wodą (pół szklanki) i odstaw na parę minut w ciepłe miejsce. Mąkę i sól wsyp do miski, wlej rozczyn, resztę wody i olej, wszystko dokładnie wymieszaj łyżką. Przełóż ciasto na blat posypany mąką i wyrabiaj, często podsypując mąką, aż będzie lśniące i gładkie, z widocznymi pęcherzykami powietrza. Wysmaruj je olejem, włóż do miski i odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce na półtorej godziny (powinno podwoić swoją objętość).
Podziel ciasto na sześć części i rozwałkuj je na placuszki centymetrowej grubości. Nagrzej piekarnik do 250 st. C. Piecz placki na blasze lekko posmarowanej tłuszczem lub bezpośrednio na ruszcie. Kiedy pity zaczną się wydymać, to znak, że zaraz będą gotowe (nie powinny się zrumienić).
Upieczone placki zawiń w folię lub pergamin, by pozostały miękkie. Można je też zamrozić i zamrożone tuż przed podaniem podgrzać w piekarniku. Placki nacinamy wzdłuż krawędzi, by powstała kieszeń. Możemy ją teraz napełniać, czym kto chce.
Klasyczne arabskie nadzienie stanowią kulki falafla i pokrojone warzywa, podlane odpowiednim sosem. Niektórzy smarują pitę (od środka lub z zewnątrz) pastą z cieciorki (hummusem), z bakłażana lub awokado i jedzą z sałatką z pomidorów i ogórków. Można też włożyć do pity pokrojone wędliny, żółty ser, pomidory, ogórki, paprykę lub gotowane czy smażone warzywa z kawałkami mięsa.

Chleb pita - Zdjęcia

Chleb pita - Wideo

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Re: A może wątek kulinarny XVII

    Chleb Pita od tysięcy lat jest podstawą kuchni Bliskiego Wschodu. Ten okrągły, nadmuchany, puszysty chleb jest wszechobecnym składnikiem falafelów i talerzy z hummusem, a także wielu innych ulubionych izraelskich dań. Na szczęście możesz przygotować własny, świeży izraelski chleb pita, korzystając

  • Re: ?Zielone czyli samo zdrowie?

    Hummus jest zazwyczaj podawany jako część przystawki ( lub mezze ) wraz z falafelem, bakłażanem i sosem tahini. Można w nim maczać świeży lub tostowy chleb pita , a także warzywa. Stanowi także sycącą i pożywną przekąskę.

  • Re: Wokół dyni - szarady

    Hummus dyniowy podawaj z ulubionymi chipsami pita, pokrojonymi warzywami lub puszystym chlebem pita. Świetnie smakuje także do sałatek lub z kurczakiem

  • Re: Zielono mi czyli coś na zdrowie?

    Hummus dyniowy podawaj z ulubionymi chipsami pita, pokrojonymi warzywami lub puszystym chlebem pita. Świetnie smakuje także do sałatek lub z kurczakiem

  • Re: A może wątek kulinarny XVI

    Hummus dyniowy podawaj z ulubionymi chipsami pita, pokrojonymi warzywami lub puszystym chlebem pita. Świetnie smakuje także do sałatek lub z kurczakiem

  • Re: A może wątek kulinarny XVII

    Chleb Naan jest zwykle wytwarzany z mleka lub jogurtu, masła i czasami jajek, dzięki czemu jest bardziej miękki niż chleb pita. Pita jest zwykle przygotowywana według znacznie prostszego przepisu: mąki, wody, drożdży i soli. Pita również ma kieszonkę po upieczeniu, a naan ma trochę bąbelków, ale

  • Re: Jesienne przepisy

    W sumie nie musi być nic skomplikowanego. Pieczone z oliwą, czosnkiem, trochę ras el-hanout, na górę balsamico. Do tego domowy chleb pita. Ale muszę poczekać do co najmniej poniedziałku bo u mnie sklepy w niedzielę zamknięte. Chlip....

  • Re: A może wątek kulinarny XVII

    . Przełożyć do miski i w środku hummusu zrobić płytkie wgłębienie. Dodaj niewielką ilość (1 do 2 łyżek stołowych) oliwy z oliwek do dołka. Udekorować natką pietruszki (opcjonalnie). Podawać natychmiast ze świeżym, ciepłym lub tostowym chlebem pita lub przykryć i przechowywać w lodówce.