Przepis na: Chleb Grahama
Zgłoś błąd
- 1.5 dag drożdży
- łyżka cukru
- ćwierć szklanki ciepłego mleka
- 40 dag mąki pszenno-razowej
- 10 dag mąki pszennej
- szklanka płynu (mleko serwatka maślanka woda)
- łyżka soli
- 2 foremki keksowe i olej do ich natłuszczenia
Przepis:
Drożdże rozetrzyj z cukrem w garnuszku, dodaj ćwierć szklanki ciepłego mleka. Mniej więcej połowę mąki wsyp do miski, dolej drożdże z mlekiem oraz płyn. Wszystko wymieszaj, przykryj ciasto czystą ściereczką i zostaw na pół godziny w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy rozczyn podwoi swą objętość, dodaj sól i pozostałą mąkę, po czym wyrabiaj starannie ciasto, aż przestanie kleić się do dłoni. Powinno być niezbyt gęste. Napełnij ciastem foremki do połowy i pozostaw do wyrośnięcia na pół godziny, przykryte ściereczką. Nagrzej piekarnik do 200 st. C. Piecz około godziny.