Zobacz inne przepisy
Przepis na: Chleb alpejski z orzechami
Składniki( cukier ,drożdże ,masło ,mąka ,mleko ,olej ,olej ,orzechy włoskie ,sól ):
- 2 i pół szklanki mąki
- łyżeczka soli
- łyżka cukru
- 1.5 dag drożdży
- szklanka ciepłego mleka
- 4 łyżki stopionego masła lub oleju
- 1/3 szklanki grubo siekanych orzechów włoskich
- olej do natłuszczenia ciasta i blachy
Przepis:

Dwie szklanki mąki, sól i cukier wymieszaj w misce. Drożdże rozprowadź ciepłym mlekiem i wlej wraz z masłem lub olejem do mąki. Zagnieć ciasto. Wyrabiaj je przez kilka minut, podsypując pozostałą mąką, aż ciasto przestanie się kleić do dłoni. Uformuj z ciasta kulę i posmaruj lekko jej powierzchnię olejem. Przykryj miskę z ciastem czystą ściereczką. Odłóż w ciepłe miejsce na dwie godziny (lub w chłodne na całą noc), aż ciasto podwoi swą objętość.
Przygotuj blachę. Dorzuć orzechy i przez chwilę wyrabiaj z nimi ciasto. Uformuj 2 bochenki. Umieść je na blasze, po czym pozostaw na pół godziny w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką. Nagrzej piekarnik do 190 st. C. Piecz chleb ok. 45 minut.
Przygotuj blachę. Dorzuć orzechy i przez chwilę wyrabiaj z nimi ciasto. Uformuj 2 bochenki. Umieść je na blasze, po czym pozostaw na pół godziny w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką. Nagrzej piekarnik do 190 st. C. Piecz chleb ok. 45 minut.