Przepis na: Chińskie jajka herbaciane

Zgłoś błąd

Składniki( anyż , herbata , jajka , koperek , pieprz , sos sojowy , sól ):

  • 6 jajek na twardo
  • łyżka soli
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżki listków czarnej herbaty
  • 1/3 gwiazdki anyżu lub pół łyżeczki nasion kopru włoskiego

Przepis:

Chińskie jajka herbaciane
Ugotowane jajka ostudź w zimnej wodzie i delikatnie obtłucz łyżeczką tak, by skorupki pokryły się siateczką pęknięć. Nie obieraj! Włóż do rondelka, dodaj pozostałe składniki i zalej taką ilością zimnej wody, by przykryła jajka. Doprowadź wodę do wrzenia i gotuj jeszcze przez 20 min. Odlej wodę i ostudź. Ugotowane jajka ostudź. Po zdjęciu skorupki na powierzchni jajek pojawi się brunatny, marmurkowy wzór.
Podawaj w całości lub pokrojone na połówki albo ćwiartki.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Chińskie jajka herbaciane

    Chciałabym zwrócić uwagę, że jajka na twardo gotuje się 7min. Jeśli gotuje się je dłużej, to powstaje szara otoczka na żółtku, która jest szkodliwa dla zdrowia...Nie wiem czy taki przepis jest dla dzieci najlepszy...

Zobacz inne przepisy