Przepis na: Cannelloni ze szpinakiem

Zgłoś błąd

Składniki( bazylia ,cebula ,czosnek ,jajka ,jajka ,listek laurowy ,makaron ,mięta ,mozzarella ,olej ,oliwa ,parmezan ,pieprz ,pieprz ,pomidory ,sok pomidorowy ,sól ,sól ,szpinak ,śmietana ,twaróg ):

  • 40-50 dag świeżego szpinaku (lub 20 dag mrożonego)
  • 30 dag twarogu (można zmieszać z fetą)
  • jajko
  • 2 łyżki drobno posiekanej świeżej mięty (niekoniecznie)
  • 16 rurek cannelloni instant (jedno opakowanie 250 g)
  • sól i pieprz
  • olej do natłuszczenia żaroodpornego naczynia
    Sos I: drobno posiekana cebula
  • drobno posiekane 2 ząbki czosnku (niekoniecznie)
  • 2.5 szklanki gotowanych pomidorów bez skórki w sosie własnym (lub 1.5-2 szklanki gęstego soku pomidorowego)
  • 2 listki laurowe (niekoniecznie)
  • bazylia
  • sól i pieprz
  • oliwa lub olej do smażenia
  • 10 dag tartego sera mozzarella do posypania
    Sos II: szklanka śmietany
  • 2 jajka
  • 10 dag drobno utartego parmezanu

Przepis:

Cannelloni ze szpinakiem
Nagrzej piekarnik do 200 st. C. Przygotuj żaroodporne naczynie. Szpinak oczyść, umyj, odrzuć ogonki. Wrzuć go na chwilę do wrzącej wody, a gdy zmięknie, wyjmij. Dokładnie osącz i odciśnij z wody, następnie grubo posiekaj. Twaróg utrzyj z jajkiem na gładką masę, dopraw solą i pieprzem. Dodaj szpinak. Dokładnie wszystko wymieszaj. Masą nadziewaj rurki cannelloni, po czym układaj je ciasno w naczyniu. Zalej sosem (powinien przykryć rurki). Posyp tartym serem. Zapiekaj 30-40 minut, aż ciasto zmięknie. Jeśli sos zostanie wchłonięty, a ciasto w cannelloni jest wciąż twarde, trzeba dolać sosu.
Sos I: Cebulę z czosnkiem zeszklij na oliwie lub oleju, dodaj grubo posiekane pomidory, sól, zioła. Zagotuj.
Sos II: Wymieszaj śmietanę z jajkami i połową parmezanu, dopraw solą i pieprzem. Uwagi: Zamiast twarogu można użyć gotowanego mielonego mięsa drobiowego. Do masy szpinakowo-serowej można dodać 2 łyżki posiekanych i zrumienionych orzeszków piniowych lub orzechów włoskich. Cannelloni można zalać też innymi sosami, np. beszamelowym. Uzyskanym farszem można nadziewać pierogi. Farsz można również zmieszać z 1-2 łyżkami mąki, dodać pół łyżeczki gałki muszkatołowej, formować kulki wielkości orzecha lub kluchy w rodzaju leniwych pierogów i gotować je we wrzącej wodzie. Podawać z roztopionym masłem i ewentualnie parmezanem.

Cannelloni ze szpinakiem - Zdjęcia

Cannelloni ze szpinakiem - Wideo

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu