Przepis na: Bułki maślane

Zgłoś błąd

Składniki( masło ,maślanka ,mąka ,mąka ,mąka razowa pszenna ,soda ,sól ):

  • 50 dag razowej mąki pszennej
  • 50 dag mąki pszennej
  • 2 łyżeczki sody
  • łyżeczka soli
  • 10 dag posiekanego masła
  • 400 ml maślanki
  • mąka do posypania formy lub specjalny pergamin do jej wyłożenia

Przepis:

Bułki maślane
Nagrzej piekarnik do 220 st. C. Przygotuj formę. Mąkę wymieszaj z sodą i solą, po czym rozetrzyj z masłem. Wlewając stopniowo maślankę, zagnieć ciasto. Wyłóż ciasto na blachę. Oprószonym mąką nożem zrób dwa dość głębokie nacięcia na krzyż, aby zaznaczyć podział na ćwiartki. Piecz 50 minut. W połowie pieczenia zmniejsz temperaturę do 190 st. C.

Bułki maślane - Wideo

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Re: Kciuki pls

    O, te słodkie bułki maślane podają w Niederladach jak widać do wszystkiego - także sera i szynki. Przed laty byłam trochę skonsternowana, jak w Noordwijk podano mi w niej śledzia z cebulą. :-D

  • Re: Zabawa inflacyjna

    No właśnie, pełzająca drożyzna ... jak zapomniałam śniadania, to wystarczyła bułka z ziarnem, i coś do popicia, kładłam 5zł, i jeszcze reszta została. 3 dni temu zapomniałam pudełka, i zapłaciłam 16zł, za bułkę maślaną i małą pepsi ;-) (bułka podeschnięta, dobrze, że chociaż pepsi z lodówki była

  • Re: Karnawał

    aromatów zawiera również ich pieczone wersje: pieczone jabłko, dżem, owoce kandyzowane itd. Wina białe mogą też rozwijać aromaty kwiatowe, np. akacje, fiołki, oraz związane z nimi aromaty miodu. Starzenie wina wprowadza inne aromaty do wina. Dojrzewanie w beczkach daje woń wanilii, masła, bułki maślanej

  • Re: SYLWESTER, NOWY ROK, KARNAWAŁ

    aromatów zawiera również ich pieczone wersje: pieczone jabłko, dżem, owoce kandyzowane itd. Wina białe mogą też rozwijać aromaty kwiatowe, np. akacje, fiołki, oraz związane z nimi aromaty miodu. Starzenie wina wprowadza inne aromaty do wina. Dojrzewanie w beczkach daje woń wanilii, masła, bułki maślanej

  • Re: A po ile ?

    Abstrahując od sąsiadów - zrób bułki maślane z czereśniami.

  • Re: Stół wigilijny inaczej

    , potrzeba nie tylko czasu, ale miejsca w lodówce na to wychładzanie. Owszem, mają być trochę gumowe w środku, ale nie może być za miękka skórka, to nie bułka maślana. Mogą mieć cień słodyczy, ale zaledwie cień, mają pasować do serków kremowych z ewentualnym pikantniejszym dodatkiem, a nie do dżemów. A to

  • kalorie bułka maślana

    kalorie bułka maślana om.gy/p/kalorie_bułka_maślana kalorie bułka maślana qrXRMvC

  • Re: Ceny... Jak żyć?

    Bułki maślane 0,5 kg mąki pszennej 450 1 szklanka ciepłego mleka 25 g świeżych drożdży 10 dkg masła 2 jajka 2 łyżki cukru 1. Rozczyn - drożdże, łyżeczka cukru, trochę mleka - rozetrzeć i dać wyrosnąć 2. Rozczyn i resztę składników wyrobić kulę, zawinąć w folię i dać do wyrastania na 1,5 godziny

Zobacz inne przepisy