Zobacz inne przepisy
Przepis na: Bułeczki z kapustą
Składniki( cebula ,cukier ,drożdże ,jajka ,kapusta ,listek laurowy ,margaryna ,masło ,mąka ,mleko ,olej ,pieprz ,sól ):
- Ciasto: 50 dag mąki
- 2 łyżki cukru
- 125 dag masła lub margaryny
- 7-8 dag drożdży
- 4 żółtka
- szklanka mleka
farsz: kilogram słodkiej drobno poszatkowanej kapusty - spora cebula
- łyżeczka oleju
- 3 liście laurowe
- sól
- pieprz
Przepis:

Kapustę wrzuć do garnka, podlej skąpo wodą, dodaj liście laurowe. Duś pod przykryciem, aż całkiem zmięknie. Dodaj posiekaną i podsmażoną cebulę, dopraw solą i pieprzem. Farsz przełóż na gęste sito i odstaw (najlepiej na noc), aż całkiem się odsączy.
Drożdże pokrusz, rozetrzyj z łyżką cukru i prawie połową szklanki letniego mleka. Postaw w cieple, aż zaczyn wyrośnie. Masło roztop w rondelku, odstaw, by przestygło. 3 żółtka utrzyj z pozostałym cukrem. Dodaj do mąki żółtka, wyrośnięty zaczyn i masło, połącz, wlej mleko i pilnuj, by ciasto było dość zwarte. Wyrabiaj przez 10 minut. Pozostaw, aż wyrośnie.
Z ciasta odrywaj kawałki wielkości dużej łyżki, rozgniataj na placuszki, w środek kładź łyżeczkę farszu, zlepiaj brzegi i formuj owalne bułeczki (?szew? będzie pod spodem). Kładź na blasze wyłożonej pergaminem w odstępach, pozostaw do wyrośnięcia.
Posmaruj po wierzchu rozmąconym żółtkiem, piecz w temp. ok. 180°C, aż się zrumienią.
Bułeczek wyjdzie sporo, ale zasmakują na pewno całej rodzinie. Dla dorosłych i starszych dzieci farsz można zrobić z kapusty słodkiej i kwaszonej (trzeba je udusić osobno, połączyć pod koniec) z dodatkiem suszonych grzybów.
Drożdże pokrusz, rozetrzyj z łyżką cukru i prawie połową szklanki letniego mleka. Postaw w cieple, aż zaczyn wyrośnie. Masło roztop w rondelku, odstaw, by przestygło. 3 żółtka utrzyj z pozostałym cukrem. Dodaj do mąki żółtka, wyrośnięty zaczyn i masło, połącz, wlej mleko i pilnuj, by ciasto było dość zwarte. Wyrabiaj przez 10 minut. Pozostaw, aż wyrośnie.
Z ciasta odrywaj kawałki wielkości dużej łyżki, rozgniataj na placuszki, w środek kładź łyżeczkę farszu, zlepiaj brzegi i formuj owalne bułeczki (?szew? będzie pod spodem). Kładź na blasze wyłożonej pergaminem w odstępach, pozostaw do wyrośnięcia.
Posmaruj po wierzchu rozmąconym żółtkiem, piecz w temp. ok. 180°C, aż się zrumienią.
Bułeczek wyjdzie sporo, ale zasmakują na pewno całej rodzinie. Dla dorosłych i starszych dzieci farsz można zrobić z kapusty słodkiej i kwaszonej (trzeba je udusić osobno, połączyć pod koniec) z dodatkiem suszonych grzybów.
Wypowiedzi na forum
Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu-
Bułeczki z kapustą
Az mi slinka cieknie zrobie je napewno ale z kapusta kiszona , podejrzewam ze z miesem tez beda super.
-
Re: bułka z pieczarkami
Zapomniałam jak to licho się nazywa, Oscar czy inny A-petit. W podziemiach przy stacji Metro Centrum, blisko zejścia koło Rotundy. Mają tam różne drożdżówki i bułki w tym bułeczki z kapustą i grzybami oraz z pieczarkami :)
-
Re: A co Wy?
Ktotocoto, ja dopiero skończyłam karpia w galarecie. Muszę poczekać aż trochę przestygnie zanim włożę do lodówki. Moi domownicy są wyjątkowo konserwatywni, więc karp musi być, muszą też być uszka i barszcz ( farsz do uszek już mam, ale lepienie jutro). Bułeczek z kapustą i grzybami nie będzie