Przepis na: Bułeczki bez drożdży (bez glutenu)

Zgłoś błąd

Składniki( cukier , cukier waniliowy , jajka , masło , mąka kukurydziana , mleko , proszek do pieczenia , sól ):

  • 50 dag skrobi kukurydzianej
  • 5 g ksantanu
  • bezglutenowy proszek do pieczenia (w ilości odpowiedniej do ilości mąki)
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego (niekoniecznie)
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 1/4 kostki masła
  • szczypta soli

Przepis:

Bułeczki bez drożdży (bez glutenu)
Skrobię wymieszaj z ksantanem, a później bardzo dokładnie z proszkiem do pieczenia, Masło rozpuść w rondelku i odstaw, żeby przestygło. Żółtka utrzyj z cukrem i dodaj do nich masło, mleko, drożdże i mąkę. Zagnieć ciasto. Zrób bułeczki. Możesz posypać je kruszonką. Piecz w 200°C ok. 20 min.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Bułeczki bez drożdży (bez glutenu)

    tzn buleczki bez drozdzy , do ktorych wg przepisu trzeba dodac drozdze? hmm

  • Re: to teraz mam problem : Swieta....

    zmieszac suche skladniki zmieszac mokre skladniki zmieszac wszystko razem piec w maszynce do gofrow Bułeczki bez drożdży (bez glutenu) Składniki:- 50 dag skrobi kukurydzianej- 5 g ksantanu- bezglutenowy proszek do pieczenia (w ilości odpowiedniej do ilości mąki)- 2 żółtka- 3 łyżki cukru

Zobacz inne przepisy