Przepis na: Budyń czekoladowy (suflet)

Zgłoś błąd

Składniki( budyń , cukier , cukier , jajka , kakao , kakao , margaryna , mąka , proszek do pieczenia , woda ):

  • Sos: 2 łyżeczki kakao
  • 225 ml (niepełna szklanka) wrzącej wody
  • 45 g (3 łyżki) cukru
    Budyń: 75 g margaryny
  • 75 g (5 łyżek) cukru
  • 50 g (5 łyżek) mąki
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 4 łyżeczki kakao
  • 2 jajka

Przepis:

Budyń czekoladowy (suflet)
Rozgrzej piekarnik do temperatury ok 180 st. Aby zrobić sos, wsyp kakao do miseczki, wlej nieco wrzątku, wymieszaj na gładką masę.Dodaj pozostałą wodę oraz cukier, jeszcze raz zmieszaj i sos gotowy. Wymieszaj w misce wszystkie składniki budyniu. Ubijaj aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Budyniową masę wyłóż równo do wysmarowanej tłuszczem ( margaryną) żaroodpornej salaterki. Polej sosem. Zapiekaj przez 25-30 min, dopóki budyń nie wyrośnie, a czekoladowy sos nie przeniknie do samego spodu. Gotowy budyń możesz przyprószyć cukrem pudrem. Podawaj na ciepło.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu