Przepis na: Brzoskwinie lub gruszki w kremie waniliowym
Zgłoś błąd
- 2 brzoskwinie lub 2 obrane gruszki
krem: 1 i 1/2 szklanki mleka
- kilka kropli esencji waniliowej lub cukier waniliowy
- łyżka mąki
- 2-3 łyżki cukru
- 3 żółtka
Przepis:
Jeśli owoce są twarde, musisz je oczyścić z pestek, przekroić na pół i chwilę pogotować w małej ilości osłodzonej wody. Zamiast świeżych możesz wziąć owoce z kompotu i wtedy wystarczy je odsączyć.
Przyrządzanie kremu: Rozprowadź mąkę niewielką ilością zimnego mleka. Resztę mleka zagotuj i kiedy zacznie wrzeć, wlej do niego, mieszając, mleko z mąką. Ponownie zagotuj. Ubij żółtka z cukrem i wanilią i zalej gorącym mlekiem z mąką. Postaw rondelek na małym ogniu i, mieszając, podgrzewaj aż krem zgęstnieje. Zdejmij z ognia i ostudź. Krem wlej do salaterki lub od razu do miseczek. Przybierz owocami.