Przepis na: Brzoskwinie lub gruszki w kremie waniliowym

Zgłoś błąd

Składniki( brzoskwinie , cukier , cukier waniliowy , esencja waniliowa , gruszki , jajka , mąka , mleko ):

  • 2 brzoskwinie lub 2 obrane gruszki
    krem: 1 i 1/2 szklanki mleka
  • kilka kropli esencji waniliowej lub cukier waniliowy
  • łyżka mąki
  • 2-3 łyżki cukru
  • 3 żółtka

Przepis:

Brzoskwinie lub gruszki w kremie waniliowym
Jeśli owoce są twarde, musisz je oczyścić z pestek, przekroić na pół i chwilę pogotować w małej ilości osłodzonej wody. Zamiast świeżych możesz wziąć owoce z kompotu i wtedy wystarczy je odsączyć.
Przyrządzanie kremu: Rozprowadź mąkę niewielką ilością zimnego mleka. Resztę mleka zagotuj i kiedy zacznie wrzeć, wlej do niego, mieszając, mleko z mąką. Ponownie zagotuj. Ubij żółtka z cukrem i wanilią i zalej gorącym mlekiem z mąką. Postaw rondelek na małym ogniu i, mieszając, podgrzewaj aż krem zgęstnieje. Zdejmij z ognia i ostudź. Krem wlej do salaterki lub od razu do miseczek. Przybierz owocami.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu

Zobacz inne przepisy