Przepis na: Brokuły zapiekane w sosie serowym

Zgłoś błąd

Składniki( brokuły , bułka tarta , jajka , masło , masło , mąka , mleko , olej , pieprz , sól , żółty ser ):

  • pół kg rozmrożonych i odsączonych brokułów (w sezonie mogą być świeże różyczki
  • lekko obgotowane)
  • 6 łyżek masła
  • szklanka bułki tartej
  • 2 jajka
  • 1 i 1/4 szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki
  • 10 (lub więcej) dag żółtego sera
  • sól i pieprz
  • olej lub masło do wysmarowania żaroodpornego naczynia

Przepis:

Brokuły zapiekane w sosie serowym
Nagrzej piekarnik do 200 st. C. Wysmaruj tłuszczem żaroodporne naczynie. Na patelni lub w rondlu rozpuść 4 łyżki masła i wymieszaj z bułką tartą. Dopraw solą i pieprzem, odstaw z ognia. Ćwierć szklanki mleka rozbełtaj z jajkami. Zanurzaj w nim brokuły, a potem obtaczaj w bułeczce z patelni. Ułóż w żaroodpornym naczyniu i zapiekaj, aż bułeczka się przyrumieni. Tymczasem przyrządź beszamel: rozpuść na patelni 2 pozostałe łyżki masła i wymieszaj z mąką, solą i pieprzem. Wlej szklankę mleka, cały czas mieszając, by nie potworzyły się grudki. Gotuj, aż sos zgęstnieje. Wsyp ser i zamieszaj. Polane sosem brokuły podawaj z pieczonymi ziemniakami, makaronem lub bułką.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu