Przepis na: Botwina

Zgłoś błąd

Składniki( buraki , cebula , cukier , cytryna , koncentrat pomidorowy , koper , sól , śmietana , włoszczyzna , woda , ziemniaki ):

  • pęczek botwiny
  • pęczek włoszczyzny
  • cebula
  • ok. 5 szklanek wody
  • 4 ziemniaki
  • łyżka soku z cytryny
  • cukier i sól
  • kilka łyżek koncentratu buraczanego (niekoniecznie)
  • śmietana i posiekany koperek

Przepis:

Botwina
Oczyszczoną włoszczyznę i cebulę pokrój na kawałeczki, łodygi botwiny (bez liści) wraz z buraczkami posiekaj, po czym wrzuć to wszystko do rondla z wrzącą wodą. Po kilku minutach gotowania dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Posól, posłódź, dodaj sok z cytryny, gotuj pod przykryciem, aż warzywa prawie zmiękną. Dorzuć pokrojone w paski liście botwiny. Jeśli zupa ma niezbyt określony kolor (buraczki były za małe), wlej kilka łyżek koncentratu buraczanego. Dopraw cukrem, solą, sokiem z cytryny. Podawaj ze śmietaną i koperkiem.

Botwina - Zdjęcia

Botwina - Wideo

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Re: Szok cenowy

    Gdańsk, duże osiedle, sklep ogólnospożywczy Truskawki 6 Ziemniaki młode polskie 4,90 Włoszczyzna młoda 4,50 Botwina 3,50 Kapusta młoda duża 5,50 Kalafior duży 5 Pietruszka 14 Pomidory PL 5,50 Szparagi zielone 7 Banany 7,20

  • Botwina

    Botwina... Taaa, jak sie bylo mlodym, to sie spozywalo... Trzy butelki wina ze szczecinskiej wytworni win "Botwina" i swiat byl pieeeknyyy!!!

  • Re: Codzienna zupa

    dobrodziejstw natury a to generuje bałagan. Młoda włoszczyzna jest sprzedawana z tymi wszystkimi listkami i kupą ziemi. Botwina paprze blat sokiem z buraków. Obieranie warzyw, płukanie zabiera ok. 10-15 minut, zależy od ilości, a posprzątanie po tym to na pewno nie kwestia "przetarcia blatu mokrą chusteczką

  • Re: Botwina

    Ja do szkoły miałem, obok "Botwiny" akurat, cztery lata wdychałem ten jabłkowy aromacik. Aż dziw że nie z Mac'a piszę teraz :) -- Señores y señoras Nosotros tenemos mas influencia Con sus hijos, que tu tienes Pero los queremos

  • Re: co teraz jesc

    Botwina... A jeszcze colesław jest fajnym pomysłem, bo kapusta jest dobra o tej porze roku. Ja do colesława dodaję wsz., co mam - marchewkę, oliwiki, groszek, fasolkę. -- ’Cause I told you once / And then I told you twice / And now I told you three times / And at the risk of repeating

  • Botwina - podpowiedzcie!

    Co robicie z botwiny poza zupą-botwinką i chłodnikiem?

  • Re: Botwina - podpowiedzcie!

    Robię identycznie jak szpinak - mniam. Kiedyś podsmażyłam na maśle z bułką tartą - mniam. Koleżanka robi zasmażaną z boczkiem na patelni - mniam. Można też jako sałatę potraktować. -- http://www.suwaczki.com/ http://www.suwaczki.com/tickers/j5rbtrd8ob9z2fnp.png

  • Re: Botwina - podpowiedzcie!

    Blanszuję, ostudzam i zamrażam w porcjach na jeden raz - na zimę jak znalazł. -- pomoz-amelce.pl