Zobacz inne przepisy
Przepis na: Botwina
Składniki( buraki ,cebula ,cukier ,cytryna ,koncentrat pomidorowy ,koper ,sól ,śmietana ,włoszczyzna ,woda ,ziemniaki ):
- pęczek botwiny
- pęczek włoszczyzny
- cebula
- ok. 5 szklanek wody
- 4 ziemniaki
- łyżka soku z cytryny
- cukier i sól
- kilka łyżek koncentratu buraczanego (niekoniecznie)
- śmietana i posiekany koperek
Przepis:

Wypowiedzi na forum
Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu-
Re: Szok cenowy
Gdańsk, duże osiedle, sklep ogólnospożywczy Truskawki 6 Ziemniaki młode polskie 4,90 Włoszczyzna młoda 4,50 Botwina 3,50 Kapusta młoda duża 5,50 Kalafior duży 5 Pietruszka 14 Pomidory PL 5,50 Szparagi zielone 7 Banany 7,20
-
Botwina
Botwina... Taaa, jak sie bylo mlodym, to sie spozywalo... Trzy butelki wina ze szczecinskiej wytworni win "Botwina" i swiat byl pieeeknyyy!!!
-
Re: Botwina
Ja do szkoły miałem, obok "Botwiny" akurat, cztery lata wdychałem ten jabłkowy aromacik. Aż dziw że nie z Mac'a piszę teraz :) -- Señores y señoras Nosotros tenemos mas influencia Con sus hijos, que tu tienes Pero los queremos
-
Botwina - podpowiedzcie!
Co robicie z botwiny poza zupą-botwinką i chłodnikiem?
-
Re: Codzienna zupa
dobrodziejstw natury a to generuje bałagan. Młoda włoszczyzna jest sprzedawana z tymi wszystkimi listkami i kupą ziemi. Botwina paprze blat sokiem z buraków. Obieranie warzyw, płukanie zabiera ok. 10-15 minut, zależy od ilości, a posprzątanie po tym to na pewno nie kwestia "przetarcia blatu mokrą chusteczką
-
Re: Botwina - podpowiedzcie!
Robię identycznie jak szpinak - mniam. Kiedyś podsmażyłam na maśle z bułką tartą - mniam. Koleżanka robi zasmażaną z boczkiem na patelni - mniam. Można też jako sałatę potraktować. -- https://www.suwaczki.com/ https://www.suwaczki.com/tickers/j5rbtrd8ob9z2fnp.png
-
Re: Botwina - podpowiedzcie!
Blanszuję, ostudzam i zamrażam w porcjach na jeden raz - na zimę jak znalazł. -- pomoz-amelce.pl
-
Re: Botwina - podpowiedzcie!
Moja macoszka, wekuje w słoikach, więc zimą jak mam ochotę na botwinkę, albo na barszczyk ukraiński, jest jak znalazł.