Zobacz inne przepisy
Przepis na: Błyskawiczny indyk w ogórkach
Składniki( indyk , mąka , ogórek , olej , oliwa , śmietana , woda ):
- niewielki sznycel z piersi indyka
- średni ogórek kiszony
- łyżka mąki
- łyżka śmietany 12-proc.
- pół łyżeczki oleju lub oliwy
- pół szklanki wody
Przepis:

Mięso obmyj, pokrój na drobne kawałeczki, a następnie obtocz w łyżce mąki. Ogórek zetrzyj na drobnej tarce.
Na małej teflonowej patelni rozgrzej olej, wrzuć do niego mięso, szybko przewróć, tak by kawałki stały się białe ze wszystkich stron, zalej wodą. Duś przez 3 minuty, ewentualnie dłużej, jeśli płynu jest zbyt dużo (wówczas zdąży ulecieć w postaci pary wodnej).
Dodaj utarty ogórek, zamieszaj i duś 2 minuty.
Zdejmij z ognia, dopraw śmietaną.
Na małej teflonowej patelni rozgrzej olej, wrzuć do niego mięso, szybko przewróć, tak by kawałki stały się białe ze wszystkich stron, zalej wodą. Duś przez 3 minuty, ewentualnie dłużej, jeśli płynu jest zbyt dużo (wówczas zdąży ulecieć w postaci pary wodnej).
Dodaj utarty ogórek, zamieszaj i duś 2 minuty.
Zdejmij z ognia, dopraw śmietaną.