Zobacz inne przepisy
Przepis na: B³yskawiczny indyk w ogórkach
Sk³adniki( indyk ,m±ka ,ogórek ,olej ,oliwa ,¶mietana ,woda ):
- niewielki sznycel z piersi indyka
- ¶redni ogórek kiszony
- ³y¿ka m±ki
- ³y¿ka ¶mietany 12-proc.
- pó³ ³y¿eczki oleju lub oliwy
- pó³ szklanki wody
Przepis:

Miêso obmyj, pokrój na drobne kawa³eczki, a nastêpnie obtocz w ³y¿ce m±ki. Ogórek zetrzyj na drobnej tarce.
Na ma³ej teflonowej patelni rozgrzej olej, wrzuæ do niego miêso, szybko przewróæ, tak by kawa³ki sta³y siê bia³e ze wszystkich stron, zalej wod±. Du¶ przez 3 minuty, ewentualnie d³u¿ej, je¶li p³ynu jest zbyt du¿o (wówczas zd±¿y ulecieæ w postaci pary wodnej).
Dodaj utarty ogórek, zamieszaj i du¶ 2 minuty.
Zdejmij z ognia, dopraw ¶mietan±.
Na ma³ej teflonowej patelni rozgrzej olej, wrzuæ do niego miêso, szybko przewróæ, tak by kawa³ki sta³y siê bia³e ze wszystkich stron, zalej wod±. Du¶ przez 3 minuty, ewentualnie d³u¿ej, je¶li p³ynu jest zbyt du¿o (wówczas zd±¿y ulecieæ w postaci pary wodnej).
Dodaj utarty ogórek, zamieszaj i du¶ 2 minuty.
Zdejmij z ognia, dopraw ¶mietan±.