Przepis na: Bitki wołowe w sosie pomidorowym

Zgłoś błąd

Składniki( bulion , bulion , cebula , koncentrat pomidorowy , mąka , olej , pieprz , sól , tymianek , woda , wołowina , zioła prowansalskie ):

  • pół kilograma wołowiny
  • 3 nieduże cebule pokrojone w talarki
  • niecała szklanka bulionu
  • wywaru z warzyw lub wody
  • mała puszka koncentratu pomidorowego
  • tymianek
  • zioła prowansalskie lub inne przyprawy
  • sól i pieprz
  • mąka do oprószenia mięsa
  • olej do smażenia

Przepis:

Bitki wołowe w sosie pomidorowym
Cebulę zeszklij na patelni i przełóż do większego rondla. Mięso umyj, oczyść z błon, pokrój w plastry (w poprzek włókien), zbij tłuczkiem, oprósz mąką, podsmaż z obu stron na patelni i przełóż do rondla z cebulą. Wlej bulion, posól, przypraw, w razie potrzeby dolej trochę wody i duś pod przykryciem (na kuchni lub w piekarniku), aż mięso zmięknie. Sos zaciągnij koncentratem pomidorowym. Koncentrat można zastąpić chrzanem wymieszanym ze śmietaną.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Bitki wołowe w sosie pomidorowym

    a nie lepsze swieze pomidory o tej porze roku?

  • ale się mało kuchennie zrobiło ;)

    zaraz nas ktoś zaatakuje, że my tu o ciążach, dzieciach, zamiast o bitkach wołowych w sosie pomidorowym

  • Obiady domowe na wynos

    schabowy 6.Kociołek domowy (wieprzowina) 7.Dorsz/morszczuk smażony 8.Klopsiki wołowo –wieprzowe 9.Kotlet mielony 10.Kotlet z panierowanej piersi kurczaka 11.Kotlet Devolay 12.Bitki wołowe z pieczarkami i śmietaną 13.Bitki wołowe w sosie pomidorowym 14.Żeberka wieprzowe duszone 15.Filet kurczaka

Zobacz inne przepisy