Przepis na: Bitki panierowane z wariacjami

Zgłoś błąd

Składniki( bułka tarta , jajka , kurczak , mąka , olej , sól ):

  • filety z kurzych piersi
  • rozbełtane jajko
  • mąka i bułka tarta do panierowania
  • sól
  • olej do smażenia

Przepis:

Bitki panierowane z wariacjami
Filety umyj, lekko rozbij tłuczkiem, posól i posyp ulubionymi przyprawami. Obtocz w mące, jajku i tartej bułce i usmaż na średnim ogniu z obu stron. (Jeśli wolisz filety saute, nie musisz ich przed smażeniem panierować). Jeśli chcesz otrzymać coś bardziej wyrafinowanego, ułóż rozbite filety w misce, zalej je sokiem cytrynowym lub pomarańczowym, posyp ziołami (np. rozmarynem i pieprzem) i pozostaw w chłodzie na kilka godzin. Następnie odsącz z marynaty, opanieruj lub nie, i usmaż z obu stron na złoto. Pod koniec smażenia dodaj nieco masła i wlej pozostałą marynatę, zmniejsz ogień, posól i jeszcze chwilkę duś pod przykryciem.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu

Zobacz inne przepisy