Przepis na: Biszkoptowe ciasto z owocami

Zgłoś błąd

Składniki( brzoskwinie ,bułka tarta ,cukier ,cukier puder ,cukier waniliowy ,cytryna ,esencja zapachowa ,groszek ,jabłka ,jajka ,mąka ,mąka ziemniaczana ,olej ,owoce ,pomarańcze ,śliwki ):

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • zapach (kilka kropli esencji zapachowej lub cukier waniliowy albo skórka otarta ze sparzonej cytryny lub pomarańczy)
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 70 dag dość twardych owoców
  • obranych
  • bez pestek (jabłek
  • gruszek
  • śliwek lub brzoskwiń)
  • cukier puder
  • olej do natłuszczenia formy i tarta bułka do jej posypania bądź specjalny pergamin do jej wyłożenia

Przepis:

Biszkoptowe ciasto z owocami
Nagrzej piekarnik do 150 st. C. Przygotuj formę. Owoce pokrój i wymieszaj z bułką tartą. Jajka z cukrem ubij do białości trzepaczką ręczną lub elektryczną. Dodaj oba rodzaje mąki i zapach, wymieszaj. Połowę ciasta wlej do przygotowanej formy, ułóż owoce i zalej pozostałym ciastem. Piecz, aż się zazłoci (dla pewności sprawdź patyczkiem, czy gotowe). Biszkopt posyp cukrem pudrem. Uwaga: poza sezonem można wziąć jędrne owoce z kompotu, dobrze odsączone.

Biszkoptowe ciasto z owocami - Zdjęcia

Zobacz inne przepisy