Zobacz inne przepisy
Przepis na: Biszkoptowe ciasto z owocami
Składniki( brzoskwinie ,bułka tarta ,cukier ,cukier puder ,cukier waniliowy ,cytryna ,esencja zapachowa ,groszek ,jabłka ,jajka ,mąka ,mąka ziemniaczana ,olej ,owoce ,pomarańcze ,śliwki ):
- 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- zapach (kilka kropli esencji zapachowej lub cukier waniliowy albo skórka otarta ze sparzonej cytryny lub pomarańczy)
- 3 łyżki bułki tartej
- 70 dag dość twardych owoców
- obranych
- bez pestek (jabłek
- gruszek
- śliwek lub brzoskwiń)
- cukier puder
- olej do natłuszczenia formy i tarta bułka do jej posypania bądź specjalny pergamin do jej wyłożenia
Przepis:
Nagrzej piekarnik do 150 st. C. Przygotuj formę. Owoce pokrój i wymieszaj z bułką tartą. Jajka z cukrem ubij do białości trzepaczką ręczną lub elektryczną. Dodaj oba rodzaje mąki i zapach, wymieszaj. Połowę ciasta wlej do przygotowanej formy, ułóż owoce i zalej pozostałym ciastem. Piecz, aż się zazłoci (dla pewności sprawdź patyczkiem, czy gotowe). Biszkopt posyp cukrem pudrem. Uwaga: poza sezonem można wziąć jędrne owoce z kompotu, dobrze odsączone.