Zobacz inne przepisy
Przepis na: Biszkopt z surowymi owocami
Składniki( cukier puder ,cukier puder ,jagody ,jajka ,maliny ,masło ,mąka ,olej ,poziomki ,proszek do pieczenia ,śmietana ,śmietana ,truskawki ):
- Ciasto: 4 jajka
- 4 łyżki śmietany
- 10 dag cukru pudru (10 łyżek)
- 10 dag mąki (10 łyżek)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- masło lub olej do wysmarowania formy i bułka tarta do jej posypania (lub specjalny pergamin)
nadzienie: 20-30 dag poziomek - malin
- truskawek lub czarnych jagód
- pół (lub więcej) szklanki bitej śmietany
- cukier puder
Przepis:

Nagrzej piekarnik do 170 st. C. Przygotuj formę. Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z 7 łyżkami cukru na pulchną masę, dodaj śmietanę. Białka ubij na sztywną pianę, dodając pod koniec resztę cukru. Wymieszaj ją delikatnie z masą żółtkową, mąką i proszkiem do pieczenia. Wyłóż ciasto do formy. Piecz 25-30 min., aż nabierze złotego koloru. Ochłodzony i wyjęty z formy biszkopt przekrój ostrym nożem na dwa placki. Przełóż lekko osłodzonymi owocami (truskawki trzeba przedtem pokroić w plasterki), zostawiając trochę do przybrania. Wierzch udekoruj bitą śmietaną i resztą owoców.