Przepis na: Biszkopt z surowymi owocami

Zgłoś błąd

Składniki( cukier puder , cukier puder , jagody , jajka , maliny , masło , mąka , olej , poziomki , proszek do pieczenia , śmietana , śmietana , truskawki ):

  • Ciasto: 4 jajka
  • 4 łyżki śmietany
  • 10 dag cukru pudru (10 łyżek)
  • 10 dag mąki (10 łyżek)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • masło lub olej do wysmarowania formy i bułka tarta do jej posypania (lub specjalny pergamin)
    nadzienie: 20-30 dag poziomek
  • malin
  • truskawek lub czarnych jagód
  • pół (lub więcej) szklanki bitej śmietany
  • cukier puder

Przepis:

Biszkopt z surowymi owocami
Nagrzej piekarnik do 170 st. C. Przygotuj formę. Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z 7 łyżkami cukru na pulchną masę, dodaj śmietanę. Białka ubij na sztywną pianę, dodając pod koniec resztę cukru. Wymieszaj ją delikatnie z masą żółtkową, mąką i proszkiem do pieczenia. Wyłóż ciasto do formy. Piecz 25-30 min., aż nabierze złotego koloru. Ochłodzony i wyjęty z formy biszkopt przekrój ostrym nożem na dwa placki. Przełóż lekko osłodzonymi owocami (truskawki trzeba przedtem pokroić w plasterki), zostawiając trochę do przybrania. Wierzch udekoruj bitą śmietaną i resztą owoców.

Zobacz inne przepisy