Przepis na: Biszkopt z owocami
Zgłoś błąd
- 3 jajka
- szklanka cukru
- szklanka mąki
- pół łyżeczki proszku do pieczenia (niekoniecznie)
- kilogram owoców (jednego rodzaju lub mieszanych) - jabłek
- gruszek
- śliwek lub brzoskwiń
Przepis:
Owoce umyj, osącz, oczyść z nasion lub pestek. Jabłka i gruszki obierz i pokrój na niewielkie kawałki. Nagrzej piekarnik do 160 st. C. Formę wysmaruj olejem i posyp bułką tartą lub wyłóż specjalnym pergaminem. Jajka utrzyj z cukrem do białości i połącz z mąką. Możesz dodać proszek do pieczenia. Wrzuć owoce, wymieszaj i przełóż do formy. Piecz ok. 40 min (przed wyjęciem z piecyka sprawdź patyczkiem, czy gotowe). Podawaj z cukrem pudrem i ewentualnie z bitą śmietaną. Uwaga: Ciasto będzie pulchniejsze, jeżeli utrzesz z cukrem same żółtka, a białka ubijesz na sztywną pianę i dopiero wtedy połączysz jedno z drugim.