Przepis na: Biszkopt (bez glutenu)
Zg³o¶ b³±d
- 4 jajka (dla dzieci uczulonych na kurze jaja - opakowanie przepiórczych jajeczek)
- skrobia kukurydziana albo m±ka kukurydziana
- cukier
- cukier wanilinowy (niekoniecznie)
- t³uszcz do smarowania blachy
- tarta bu³ka bezglutenowa lub drobna kaszka kukurydziana do wysypania blachy
Przepis:
Zwa¿ jajka. We¼ tak± sam± ilo¶æ m±ki i cukru, ile wa¿y³y (np. je¿eli jajka wa¿± 20 dag, we¼ 20 dag m±ki i 20 dag cukru). Bia³ka oddziel od ¿ó³tek. Ubij je mikserem na sztywn± pianê. Ca³y czas ubijaj±c, wsypuj powoli cukier i cukier waniliowy, dodawaj ¿ó³tka po jednym. Delikatnie wymieszaj wszystko z m±k±. Piecz w temperaturze 180°C przez 45-60 min. (W jajeczkach przepiórczych mo¿esz nie oddzielaæ bia³ka od ¿ó³tka, u¿ywaj±c ca³ych, i pamiêtaj±c o wybijaniu ich pojedynczo do osobnego naczynia).