Zobacz inne przepisy
Przepis na: Biszkopt (bez glutenu)
Składniki( bułka tarta ,cukier ,cukier waniliowy ,jajka ,jajka przepiórcze ,kasza kukurydziana ,mąka kukurydziana ,olej ):
- 4 jajka (dla dzieci uczulonych na kurze jaja - opakowanie przepiórczych jajeczek)
- skrobia kukurydziana albo mąka kukurydziana
- cukier
- cukier wanilinowy (niekoniecznie)
- tłuszcz do smarowania blachy
- tarta bułka bezglutenowa lub drobna kaszka kukurydziana do wysypania blachy
Przepis:
Zważ jajka. Weź taką samą ilość mąki i cukru, ile ważyły (np. jeżeli jajka ważą 20 dag, weź 20 dag mąki i 20 dag cukru). Białka oddziel od żółtek. Ubij je mikserem na sztywną pianę. Cały czas ubijając, wsypuj powoli cukier i cukier waniliowy, dodawaj żółtka po jednym. Delikatnie wymieszaj wszystko z mąką. Piecz w temperaturze 180°C przez 45-60 min. (W jajeczkach przepiórczych możesz nie oddzielać białka od żółtka, używając całych, i pamiętając o wybijaniu ich pojedynczo do osobnego naczynia).
Wypowiedzi na forum
Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu-
Biszkopt (bez glutenu)
Cukier wanilinowy może zawierać gluten ze względu na skład: błonnik roślinny z pszenicy
-
Biszkopt (bez glutenu)
Biszkopt wyszedł świetnie. Polecam wszystkim ten przepis! WARIANT: Mąkę kukurydzianą można zastąpić zwykłą mąką pszenną. Wtedy biszkopt staje się odrobinę bardziej chrupiący.
-
z zatem:
bylam w sklepie eko ale na miejscu okazalo sie, ze zapomnialam podejsc do bankomatu i w efekcie wkroczylam tam majac 3zl przy sobie.I na cale moje szczescie, jak sie pozniej okazalo;-) Biszkopty bez glutenu 7zl opakowanie!!uff, czy u Was tyle samo kosztuja? co prawda dla takiego malucha to na m