Przepis na: Biszkopt (bez glutenu)

Zg³o¶ b³±d

Sk³adniki( bu³ka tarta ,cukier ,cukier waniliowy ,jajka ,jajka przepiórcze ,kasza kukurydziana ,m±ka kukurydziana ,olej ):

  • 4 jajka (dla dzieci uczulonych na kurze jaja - opakowanie przepiórczych jajeczek)
  • skrobia kukurydziana albo m±ka kukurydziana
  • cukier
  • cukier wanilinowy (niekoniecznie)
  • t³uszcz do smarowania blachy
  • tarta bu³ka bezglutenowa lub drobna kaszka kukurydziana do wysypania blachy

Przepis:

Biszkopt (bez glutenu)
Zwa¿ jajka. We¼ tak± sam± ilo¶æ m±ki i cukru, ile wa¿y³y (np. je¿eli jajka wa¿± 20 dag, we¼ 20 dag m±ki i 20 dag cukru). Bia³ka oddziel od ¿ó³tek. Ubij je mikserem na sztywn± pianê. Ca³y czas ubijaj±c, wsypuj powoli cukier i cukier waniliowy, dodawaj ¿ó³tka po jednym. Delikatnie wymieszaj wszystko z m±k±. Piecz w temperaturze 180°C przez 45-60 min. (W jajeczkach przepiórczych mo¿esz nie oddzielaæ bia³ka od ¿ó³tka, u¿ywaj±c ca³ych, i pamiêtaj±c o wybijaniu ich pojedynczo do osobnego naczynia).

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiaj± siê automatycznie i nie musz± dotyczyæ opisywanego obiektu
  • Biszkopt (bez glutenu)

    Cukier wanilinowy mo¿e zawieraæ gluten ze wzglêdu na sk³ad: b³onnik ro¶linny z pszenicy

  • Biszkopt (bez glutenu)

    Biszkopt wyszed³ ¶wietnie. Polecam wszystkim ten przepis! WARIANT: M±kê kukurydzian± mo¿na zast±piæ zwyk³± m±k± pszenn±. Wtedy biszkopt staje siê odrobinê bardziej chrupi±cy.

  • z zatem:

    bylam w sklepie eko ale na miejscu okazalo sie, ze zapomnialam podejsc do bankomatu i w efekcie wkroczylam tam majac 3zl przy sobie.I na cale moje szczescie, jak sie pozniej okazalo;-) Biszkopty bez glutenu 7zl opakowanie!!uff, czy u Was tyle samo kosztuja? co prawda dla takiego malucha to na m