Przepis na: Bezy z bitą śmietaną i owocami
Zgłoś błąd
- 3 białka
- 3/4 szklanki cukru
- esencja waniliowa lub 4 łyżeczki cynamonu
- olej do posmarowania blachy lub specjalny pergamin do jej wyłożenia.
Do przybrania: bita śmietana
- 2 banany
- konfitura lub świeże owoce jagodowe
Przepis:
Nagrzej piekarnik do 50 C. Białka ubij na sztywno. Nie przerywając ubijania stopniowo wsypuj cukier, na koniec dodaj kilka kropli esencji waniliowej lub cynamon. Na natłuszczoną blachę nałóż łyżka cztery większe i cztery mniejsze porcje piany, uważając, by się ze sobą nie strykały (urosną w czasie pieczenia). Zrób w nich zagłebienia, które później wypełnisz bitą śmietaną. Piecz trzy godziny. Tuż przed podaniem wypełnij bitą śmietaną, przybierz owocami lub konfiturą.