Przepis na: Bezglutenowe ciasteczka

Zgłoś błąd

Składniki( cukier , esencja waniliowa , fasola , jajka , olej , orzechy włoskie ):

  • 1 i 1/2 szklanki ugotowanej fasoli jaś
  • 15 dag mielonych orzechów włoskich
  • szklanka cukru
  • 3 jajka
  • łyżeczka esencji waniliowej (lub innego aromatu)
  • olej do posmarowania blachy

Przepis:

Bezglutenowe ciasteczka
Fasolę zalej wodą i odstaw na kilka godzin (lub na całą noc). Zmień wodę i gotuj fasolę tak długo, aż całkiem zmięknie i zacznie odchodzić z niej łuska. Odstaw z ognia, odcedź, ostudź, wyłuskaj ze skórki. Zmiel fasolę w maszynce lub malakserze. Dodaj orzechy, esencję waniliową, kilka łyżek cukru. Jajka z pozostałym cukrem ubij na puszystą masę (najlepiej w malakserze lub mikserem). Delikatnie połącz ze sobą obie masy. Nagrzej piekarnik do 160 st. C. Wysmaruj blachę (lub wyłóż ją specjalnym papierem do pieczenia). Ciasto nakładaj łyżeczką, w odstępach, żeby ciasteczka się nie zlewały. Piecz około 20 minut, aż lekko się zarumienią. Zdejmuj je z blachy łopatką, na gorąco. Jeśli uznasz, że są za mało słodkie, polukruj je (utrzyj pół szklanki cukru pudru z 1-2 łyżkami wody).

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu