Przepis na: Batony orzechowo-kokosowe
Zgłoś błąd
- ciasto: pół kostki masła
- pół szklanki cukru (najlepiej brązowego)
- szklanka mąki
wierzch: 2 jajka
- niepełna szklanka cukru (najlepiej brązowego)
- 2 łyżki mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- kilka kropli esencji waniliowej
- półtorej szklanki wiórków kokosowych
- szklanka posiekanych orzechów włoskich
Przepis:
Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Formę wysmaruj olejem i posyp bułką tartą lub wyłóż specjalnym pergaminem. Wymieszaj składniki ciasta. Otrzymaną kruszonkę rozprowadź równomiernie na dnie formy. Piecz ok. 10 min, aż ciasto lekko się zazłoci. Kiedy ciasto będzie się podpiekać, przygotuj górną warstwę: ubij jajka z cukrem na pulchną masę, dodaj pozostałe składniki i wymieszaj. Otrzymaną masę rozsmaruj na podpieczonym blacie i włóż do piekarnika. Wypiek będzie gotowy po kilkunastu minutach, gdy wierzch się przyrumieni. Poczekaj, aż trochę przestygnie, i pokrój na batony.