Przepis na: Barszcz ukraiński

Zgłoś błąd

Składniki( brokuły ,bulion ,cebula ,cukier ,fasola ,indyk ,jabłka ,kapusta ,koncentrat pomidorowy ,koperek ,kurczak ,kwasek cytrynowy ,masło ,pieprz ,pomidory ,sok z cytryny ,sól ,śmietana ,wieprzowina ,włoszczyzna ,woda ,wołowina ,ziemniaki ):

  • 2 litry wody lub bulionu (warzywnego albo mięsnego)
  • 2 buraki
  • cebula
  • pęczek włoszczyzny z kapustą
  • 5-6 ziemniaków
  • szklanka ugotowanej fasoli
  • ok. 25 dag mięsa (wieprzowiny
  • wołowiny
  • drobiu) bez kości albo 2-3 łyżki masła (niekoniecznie)
  • 2-3 pomidory lub łyżka przecieru pomidorowego
  • jabłko (niekoniecznie)
  • sok z cytryny lub odrobina kwasku cytrynowego
  • cukier
  • pieprz (niekoniecznie)
  • sól. Na talerze: śmietana i posiekany koperek

Przepis:

Barszcz ukraiński
Jeśli zupa ma być z mięsem, pokrój je na mniejsze kawałki, włóż do zimnej wody i gotuj, aż będzie niemal miękkie, zbierając z wywaru szumowiny łyżką cedzakową. Cebulę i ziemniaki pokrój grubiej, włoszczyznę i buraki drobniej (możesz je utrzeć na tarce o dużych otworach), kapustę poszatkuj. Cebulę oraz włoszczyznę wrzuć do gotującego się płynu. Po 10 minutach dodaj buraki, a kiedy warzywa będą prawie miękkie, dorzuć kapustę, ziemniaki, pomidory (lub przecier) i ew. pokrojone jabłko. Gdy warzywa zmiękną, dopraw zupę cukrem, solą, ew. pieprzem i sokiem z cytryny. Jeśli uważasz, że barszcz jest za jasny, dolej 2-3 łyżki koncentratu buraczanego. Dodaj fasolę, zagotuj. W wersji bezmięsnej możesz dodać masło, choć bez niego zupa też będzie smaczna. Rozlej zupę na talerze, posyp posiekanym koperkiem i zaciągnij śmietaną.

Barszcz ukraiński - Zdjęcia

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Re: co na obiad wege?

    barszcz ukraiński! tego chyba nigdy nie robiłam hmmm

  • Re: co na obiad wege?

    Polecam barszcz ukraiński firmy Dworek. No chyba, że się nudzisz ;)

  • Re: Zimowe obiady i śniadania

    Gesty krupnik, zupa dyniowa, zupa tzw śmieciową barszcz ukraiński, rosol

  • Re: Weki na podróż

    Zupy, zupy, zupy. Jest tyle treściwych zup. Kapuśniak, żurek z ziemniakami, barszcz ukraiński, tzw.chlopskie garnki (jest dużo ich wariacji), krupnik (z wkładką mięsna żeby był bardziej syty). Ja polecam :)

  • Re: co na obiad wege?

    Fasolowa, kapuśniak, barszcz ukraiński;), botwinka, szczawiowa, grzybowa, pieczarkowa, gołąbkowa, kapuśniak ze słodkiej kapusty, krupnik (aczkolwiek nie wiem czy wyjdzie bez mięsa), czosnkowa (moja ulubiona), marchewkowa. Tyle mi się na szybko przypomniało, ale moi zupowi. -- ***** ***

  • Re: kuchnia jest najbardziej uwalona po...

    Ja rzadko trę, czasem buraki na barszcz ukraiński i wtedy wyjmuję najwyższy garnek, wstawiam go do zlewu i tam trę. Zawsze coś się usyfi, ale jakby mniej?

  • Re: co na obiad wege?

    Teraz? barszcz ukraiński Hortex podrasowany wywarem z buraków (suszonych gdy mi się spieszy)+ domowy zakwas (lub w wersji mniej eko trochę koncentratu z Krakusa) + kilka ziemniaczków w kostkę. Na drugie kasza gryczana z pieczarkami i smażoną cebulką (pycha). Zupa pomidorowa z lanymi kluskami plus

  • Re: Co na obiad?

    Oj tam, barszcz ukraiński lepszy :p

Zobacz inne przepisy