Przepis na: Barszcz ukraiński

Zgłoś błąd

Składniki( brokuły , bulion , cebula , cukier , fasola , indyk , jabłka , kapusta , koncentrat pomidorowy , koperek , kurczak , kwasek cytrynowy , masło , pieprz , pomidory , sok z cytryny , sól , śmietana , wieprzowina , włoszczyzna , woda , wołowina , ziemniaki ):

  • 2 litry wody lub bulionu (warzywnego albo mięsnego)
  • 2 buraki
  • cebula
  • pęczek włoszczyzny z kapustą
  • 5-6 ziemniaków
  • szklanka ugotowanej fasoli
  • ok. 25 dag mięsa (wieprzowiny
  • wołowiny
  • drobiu) bez kości albo 2-3 łyżki masła (niekoniecznie)
  • 2-3 pomidory lub łyżka przecieru pomidorowego
  • jabłko (niekoniecznie)
  • sok z cytryny lub odrobina kwasku cytrynowego
  • cukier
  • pieprz (niekoniecznie)
  • sól. Na talerze: śmietana i posiekany koperek

Przepis:

Barszcz ukraiński
Jeśli zupa ma być z mięsem, pokrój je na mniejsze kawałki, włóż do zimnej wody i gotuj, aż będzie niemal miękkie, zbierając z wywaru szumowiny łyżką cedzakową. Cebulę i ziemniaki pokrój grubiej, włoszczyznę i buraki drobniej (możesz je utrzeć na tarce o dużych otworach), kapustę poszatkuj. Cebulę oraz włoszczyznę wrzuć do gotującego się płynu. Po 10 minutach dodaj buraki, a kiedy warzywa będą prawie miękkie, dorzuć kapustę, ziemniaki, pomidory (lub przecier) i ew. pokrojone jabłko. Gdy warzywa zmiękną, dopraw zupę cukrem, solą, ew. pieprzem i sokiem z cytryny. Jeśli uważasz, że barszcz jest za jasny, dolej 2-3 łyżki koncentratu buraczanego. Dodaj fasolę, zagotuj. W wersji bezmięsnej możesz dodać masło, choć bez niego zupa też będzie smaczna. Rozlej zupę na talerze, posyp posiekanym koperkiem i zaciągnij śmietaną.

Barszcz ukraiński - Zdjęcia

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu