Przepis na: Barszcz ukraiński

Zgłoś błąd

Składniki( brokuły ,bulion ,cebula ,cukier ,fasola ,indyk ,jabłka ,kapusta ,koncentrat pomidorowy ,koperek ,kurczak ,kwasek cytrynowy ,masło ,pieprz ,pomidory ,sok z cytryny ,sól ,śmietana ,wieprzowina ,włoszczyzna ,woda ,wołowina ,ziemniaki ):

  • 2 litry wody lub bulionu (warzywnego albo mięsnego)
  • 2 buraki
  • cebula
  • pęczek włoszczyzny z kapustą
  • 5-6 ziemniaków
  • szklanka ugotowanej fasoli
  • ok. 25 dag mięsa (wieprzowiny
  • wołowiny
  • drobiu) bez kości albo 2-3 łyżki masła (niekoniecznie)
  • 2-3 pomidory lub łyżka przecieru pomidorowego
  • jabłko (niekoniecznie)
  • sok z cytryny lub odrobina kwasku cytrynowego
  • cukier
  • pieprz (niekoniecznie)
  • sól. Na talerze: śmietana i posiekany koperek

Przepis:

Barszcz ukraiński
Jeśli zupa ma być z mięsem, pokrój je na mniejsze kawałki, włóż do zimnej wody i gotuj, aż będzie niemal miękkie, zbierając z wywaru szumowiny łyżką cedzakową. Cebulę i ziemniaki pokrój grubiej, włoszczyznę i buraki drobniej (możesz je utrzeć na tarce o dużych otworach), kapustę poszatkuj. Cebulę oraz włoszczyznę wrzuć do gotującego się płynu. Po 10 minutach dodaj buraki, a kiedy warzywa będą prawie miękkie, dorzuć kapustę, ziemniaki, pomidory (lub przecier) i ew. pokrojone jabłko. Gdy warzywa zmiękną, dopraw zupę cukrem, solą, ew. pieprzem i sokiem z cytryny. Jeśli uważasz, że barszcz jest za jasny, dolej 2-3 łyżki koncentratu buraczanego. Dodaj fasolę, zagotuj. W wersji bezmięsnej możesz dodać masło, choć bez niego zupa też będzie smaczna. Rozlej zupę na talerze, posyp posiekanym koperkiem i zaciągnij śmietaną.

Barszcz ukraiński - Zdjęcia

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Re: A wy co zaserwujecie?

    Moje dzieciństwo to barszcz ukraiński i kołduny mojej babci ??

  • Re: Co robicie z kapustą po gołąbkach?

    Ostatnio jak mi została kapusta, to ugotowałam barszcz ukraiński.

  • Re: Co robicie z kapustą po gołąbkach?

    Kapuśniak lub barszcz ukraiński, który od razu idzie w słoiki i czeka w lodówce 1-2 tygodnie. Nie lubię potraw z kapusty kilka dni pod rząd.

  • Re: Co robicie z kapustą po gołąbkach?

    Też tak robię, szykuję, zamrażam i dodaję później do barszczu ukraińskiego. Ewentualnie do bigosu, lub kapuśniaku takiego ze słodkiej kapusty. -- -------------------------------------------------------------- Chociaż runął Ci świat... Wiosna przyjdzie i tak.

  • Re: Kuchenne rewolucje w oddziałach szturmowych.

    motocyklista175 napisał(a): > Ciekawe, co im ugotuje... Ruskie, leniwe i barszcz ukraiński. S. -- ***** ***

  • Re: Co dziś na obiad vol 58865257

    Schaboszczaka dla rodziny, barszcz ukraiński dla siebie. Zero finezji dzisiaj, nie mam weny.

  • Re: Jesteście z centralnej czy wschodniej

    A co to jest TWOJA kultura? Jesteśmy zbitkiem różnych historii i doświadczeń, wiesz takim barszczem ukraińskim, bigosem i schabowym (sznyclem)razem wzietych, więc poproszę o kilka myśli, bym i ja poukładała sobie po mózgu.

  • Re: Jedno ulubione danie

    I jeszcze: gołąbki teściowej, pierogi ruskie cioci, mój barszcz ukraiński. Nijak mi jedna nie wychodzi. -- Mid.week: tak, tak zawsze najbardziej uprzykrzaja życie ci co lubia cisze i spokój. Potrafią tak cicho siedziec, ze oszaleć mozna!