Przepis na: Barszcz postny

Zgłoś błąd

Składniki( buraki ,listek laurowy ,olej ,pieprz ,sok z cytryny ,sól ,włoszczyzna ,ziele angielskie ,żurawina ):

  • pęczek włoszczyzny
  • dwa nieduże buraki
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka soku wyciśniętego z cytryny lub łyżka żurawin
  • łyżeczka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek

Przepis:

Barszcz postny
Włoszczyznę umyj, obierz, pokrój, zalej wodą, gotuj, dodając sól, ziele angielskie i liście laurowe. Odcedź (jarzyn możesz użyć do sałatki).
Buraki wyszoruj, obierz ze skórki, zetrzyj na tarce (lub rozdrobnij malakserem). Przełóż do garnka, zalej bulionem warzywnym, gotuj do miękkości.
Dodaj nieco pieprzu, sok z cytryny lub rozgniecione żurawiny. Na końcu wlej olej lub oliwę. Jeśli odcedzisz buraki, otrzymasz czysty barszcz.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Re: Dania wyłacznie świąteczne

    Karp, barszcz postny z uszkami, kapusta z grochem, makowiec,

  • Zwlekałem z koja

    I po co mi było się stresować .Raków przegrał jak oni mają te ligę mistrzów wygrywać i kim .Był trener Santos na trybunach ,a w Rakowie jeden Polak grał Piasecki ,cienki jak barszcz postny .Dziewczyny przegrały z Chinkami .Zdominowały je Chinki .

  • Re: Mikołaj, Wiglia i Boże Narodzenie

    Barszcz wigilijny różni się od barszczu czerwonego przygotowywanego w ciągu roku. Jest to czysty barszcz postny, czyli przygotowany bez stosowania składników mięsnych z wyłączeniem rybnych. Barszcz czysty postny przygotowany jest z wywaru z włoszczyzny i buraków połączonego z wywarem z grzybów

  • Re: Czerwony barszcz na zakwasie, ile może stać?

    Jeżli to barszcz postny, to nic mu przez kilka dni w lodówce nie będzie. Na wywarze mięsnym lepiej chyba zamrozić. Ja dodatkowo dokupiłabym butelkę świeżego (nie pasteryzowanego) zakwasu z buraków do "odświeżenia" zupy, gdy kolor przez kilka dni trochę zbrązowiał. Nie pasteryzowany zakwas trzyma

  • Barszcz postny

    Taki sam przepis jest na www.zapetytem.pl: http://www.zapetytem.pl Przepisy na wigilię . Do tego polecam uszka wigilijne (tez chyba na tej samej stronie)

  • Re: Barszcz czerwony bez zakwasu

    PS. Barszcz postny. :)

  • Re: A może wątek kulinarny VI

    STYNKI Drobne, bez ości, albo rzuca się na barszcz postny dla smaku i zaprawia śmietaną, albo gotuje się na smaku z włoszczyzny z pieprzem i korzeniami i po 15*u minutach gotowania stynek, przeciera się przez durszlak, zaprawia mąką i śmietaną i podaje łazanki, jak do rybnej zupy -- https

  • Re: Przepsiy kuchni staropolskiej - pochodzące z

    STYNKI Drobne, bez ości, albo rzuca się na barszcz postny dla smaku i zaprawia śmietaną, albo gotuje się na smaku z włoszczyzny z pieprzem i korzeniami i po 15*u minutach gotowania stynek, przeciera się przez durszlak, zaprawia mąką i śmietaną i podaje łazanki, jak do rybnej zupy -- https