Przepis na: Barszcz postny
Zgłoś błąd
- pęczek włoszczyzny
- dwa nieduże buraki
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- sól
- pieprz
- łyżeczka soku wyciśniętego z cytryny lub łyżka żurawin
- łyżeczka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
Przepis:
Włoszczyznę umyj, obierz, pokrój, zalej wodą, gotuj, dodając sól, ziele angielskie i liście laurowe. Odcedź (jarzyn możesz użyć do sałatki).
Buraki wyszoruj, obierz ze skórki, zetrzyj na tarce (lub rozdrobnij malakserem). Przełóż do garnka, zalej bulionem warzywnym, gotuj do miękkości.
Dodaj nieco pieprzu, sok z cytryny lub rozgniecione żurawiny. Na końcu wlej olej lub oliwę. Jeśli odcedzisz buraki, otrzymasz czysty barszcz.