Przepis na: Barszcz czerwony

Zgłoś błąd

Składniki( bulion ,buraki ,cukier ,czosnek ,sok z cytryny ,sól ,ziele angielskie ,żurawina ):

  • 1/2 kg buraków
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 4 szklanek wywaru z warzyw lub wody
  • 2 łyżki soku z cytryny lub rozgniecionych żurawin
  • 1 (lub więcej) ząbek czosnku (niekoniecznie)
  • cukier i sól

Przepis:

Barszcz czerwony
Obrane buraki utrzyj na grubej tarce. Włóż do sporego rondla, zalej wywarem lub wodą, posól, dorzuć ziarenka ziela angielskiego. Gotuj aż buraki zmiękną, a barszcz nabierze koloru. Po zdjęciu z ognia, możesz zupę przecedzić. Dodaj sok z cytryny lub żurawiny (zamiast żurawin możesz użyć czerwonych porzeczek). Dopraw cukrem i solą. Możesz dorzucić rozgnieciony ząbek czosnku. Jeśli twoje dziecko nie jest uczulone na mleko i jego przetwory, barszcz można jeszcze doprawić łyżeczką masła.

Barszcz czerwony - Zdjęcia

Barszcz czerwony - Wideo

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Trzy lata minely jak jeden dzien...

    znow slinka leci... mowa byla o zupach wigilijnych,barszcz czerwony z uszkami lub zupa grzybowa z makaronem. preferuje ta druga(grzybowa) gdyz rzadziej dominuje na stolach barszcz czerwony to staly element chrzcin,wesel , styp ,itp imprez tak czy inaczej obie dobre Spokojnych i

  • Re: Pierogowy horror.

    Nie potrafię zrobić barszczu czerwonego w kolorze barszczu czerwonego. Wychodzi mi jak woda po gotowaniu szmaty do podłogi. W związku z powyższym barszcz gotuje mąż i zawsze udaje mu się piękna, rubinowa barwa. -- fast women and slow horses will ruin your life

  • Moj dziadek nigdy nie siadal do Wigilii na acu...

    Link , ktory zalaczyles. nie mowi absolutnie nic o pochodzeniu barszczu czerwonego na zakwasie. W Wielkopolsce tradycyjna zupa wigilijna byla siemieniotka lub jak inni ja zazywali siemieniucha. Nie wspominam o zupie rybnej i grzybowej. O barszczu czerwonym wspominal juz Mikolaj Rej i

  • Re: Sześciopotrawowa Wigilia, oj jak dobrze!

    U mnie podobnie: 1.barszcz czerwony z uszkami 2.ruskie pierogi 3.śledzie 4.ryba po grecku 5.sałatka jarzynowa Tyle.

  • Re: Zupa wigilijna, och zupa...

    U mnie identycznie. Barszcz czerwony nawet w szkolnej stołówce był jako codzienna zupa. Grzybowa z suszonych grzybów tylko u babci na Wigilii.

  • Re: A u kogo na Wigilię je się żurek na grzybach?

    U mnie, tzn u rodziców. Żurek z suszonymi grzybkami + ziemniaki oraz barszcz czerwony z uszkami. Kraków z dziada i pradziada ????

  • Re: Pierogowy horror.

    cosmetic.wipes napisała: > Nie potrafię zrobić barszczu czerwonego w kolorze barszczu czerwonego. Wychodzi > mi jak woda po gotowaniu szmaty do podłogi. > W związku z powyższym barszcz gotuje mąż i zawsze udaje mu się piękna, rubinowa > barwa. > przegotowujesz nie

  • Re: Zupa wigilijna, och zupa...

    Naszą zupą na Wigilię jest grzybowa z suszonych grzybów z łazankami. Barszczu czerwonego ani ja ani mąż w ogóle nie jadamy i nigdy nie robimy.

Zobacz inne przepisy