Przepis na: Barszcz czerwony

Zgłoś błąd

Składniki( bulion , buraki , cukier , czosnek , sok z cytryny , sól , ziele angielskie , żurawina ):

  • 1/2 kg buraków
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 4 szklanek wywaru z warzyw lub wody
  • 2 łyżki soku z cytryny lub rozgniecionych żurawin
  • 1 (lub więcej) ząbek czosnku (niekoniecznie)
  • cukier i sól

Przepis:

Barszcz czerwony
Obrane buraki utrzyj na grubej tarce. Włóż do sporego rondla, zalej wywarem lub wodą, posól, dorzuć ziarenka ziela angielskiego. Gotuj aż buraki zmiękną, a barszcz nabierze koloru. Po zdjęciu z ognia, możesz zupę przecedzić. Dodaj sok z cytryny lub żurawiny (zamiast żurawin możesz użyć czerwonych porzeczek). Dopraw cukrem i solą. Możesz dorzucić rozgnieciony ząbek czosnku. Jeśli twoje dziecko nie jest uczulone na mleko i jego przetwory, barszcz można jeszcze doprawić łyżeczką masła.

Barszcz czerwony - Zdjęcia

Barszcz czerwony - Wideo

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu

Zobacz inne przepisy