Przepis na: Bakłażany zapiekane
Zgłoś błąd
- 4 bakłażany
- 25 dag zmielonego pieczonego lub gotowanego mięsa
- niecałe pół szklanki oliwy lub oleju
- 40 dag pomidorów bez skórki
- 2 posiekane drobno cebule
- 3 ząbki czosnku
- tymianek
- pieprz i sól
Przepis:
Bakłażany pokrój wzdłuż na centymetrowe plastry. Ułóż je w misce, posól, przyciśnij talerzem i odstaw na pół godziny (lub dłużej), by puściły sok. Nagrzej piekarnik do 175°C. Żaroodporne naczynie posmaruj oliwą. Plastry osącz z płynu, obsmaż na oliwie. W żaroodpornym naczyniu układaj warstwami plastry bakłażanów, mięso wymieszane z cebulą i zmiażdżonym czosnkiem oraz plasterki pomidorów. Posypuj tymiankiem (a jeśli chcesz, to i innymi ziołami, np. prowansalskimi), solą i pieprzem. Wierzch polej pozostałą oliwą i ewentualnie posyp tartym żółtym serem. Zapiekaj ok. 40 minut. Podawaj na gorąco lub zimno (wtedy bez żółtego sera). Potrawę można przed podaniem posypać posiekaną zieloną pietruszką. Uwaga: mięso przed zapieczeniem możesz wraz z cebulą i czosnkiem podsmażyć na patelni.