Przepis na: Bakłażany z nadzieniem bezmięsnym

Zgłoś błąd

Składniki( bakłażan ,cebula ,cukier ,czosnek ,koncentrat pomidorowy ,natka pietruszki ,olej ,pomidory ,sól ):

  • 3 średnie bakłażany
  • 3 drobno posiekane cebule
  • 2-3 pomidory obrane ze skórki (lub łyżka koncentratu pomidorowego)
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki (niekoniecznie)
  • łyżeczka cukru
  • sól
  • 5 łyżek oleju

Przepis:

Bakłażany z nadzieniem bezmięsnym
Bakłażany przekrój wzdłuż na połowy (nie obieraj), wydrąż łyżką miąższ, pozostawiając przy skórce warstwę grubości około półtora centymetra. Posól, ułóż na pół godziny w misce i przyciśnij talerzykiem (mają puścić sok, który potem odlejesz, bo jest gorzkawy). Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Żaroodporne naczynie wysmaruj 2 łyżkami oleju. Cebulę zeszklij na pozostałym oleju, domieszaj posiekany miąższ bakłażana, rozdrobnione pomidory (lub koncentrat), zmiażdżony czosnek, pietruszkę, cukier, sól. Duś przez kilkanaście minut, aż masa się nieco zagęści. Nałóż nadzienie do bakłażanowych miseczek, umieść je w żaroodpornym naczyniu. Piecz pod przykryciem do zmięknięcia bakłażanów (około godziny). Podawaj na gorąco lub na zimno. Do farszu możesz domieszać mielone mięso. Jeśli nadzienie nie zmieści się w warzywach, możesz nim je obłożyć.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Bakłażany z nadzieniem bezmięsnym

    Baklazany wyszly ok, ale troche bym dodala pomidorow, Na sam koniec polozylam ser zolty na gore i poczekalam az sie rozpusci. Pychotka! Dziekuje za fajny przepis.

  • Bakłażany z nadzieniem bezmięsnym

    Albo mi nie wyszło albo nie jest zbyt dobre. Podejrzewam ze powodem jest zbyt krótki czas zapiekania. Farsz był smaczny, w moim wydaniu trochę mało słony :) na wierzch położyłem we wzorek paski z żółtego sera - wyglądało ładnie :)

  • Bakłażany z nadzieniem bezmięsnym

    bardzo fajny i prosty przepis na bakłażany. Farsz do którego dodałam jeszcze pokrojoną w kostkę paprykę i odrobinę keczupu do smaku przypomina leczo więc myślę, że uzupełniać go można różnymi warzywami wg własnego gustu. Na koniec posypałam jeszcze łódki parmezanem. Polecam!

Zobacz inne przepisy