Przepis na: Bakłażany z nadzieniem bezmięsnym
Zgłoś błąd
- 3 średnie bakłażany
- 3 drobno posiekane cebule
- 2-3 pomidory obrane ze skórki (lub łyżka koncentratu pomidorowego)
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki (niekoniecznie)
- łyżeczka cukru
- sól
- 5 łyżek oleju
Przepis:
Bakłażany przekrój wzdłuż na połowy (nie obieraj), wydrąż łyżką miąższ, pozostawiając przy skórce warstwę grubości około półtora centymetra. Posól, ułóż na pół godziny w misce i przyciśnij talerzykiem (mają puścić sok, który potem odlejesz, bo jest gorzkawy). Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Żaroodporne naczynie wysmaruj 2 łyżkami oleju. Cebulę zeszklij na pozostałym oleju, domieszaj posiekany miąższ bakłażana, rozdrobnione pomidory (lub koncentrat), zmiażdżony czosnek, pietruszkę, cukier, sól. Duś przez kilkanaście minut, aż masa się nieco zagęści. Nałóż nadzienie do bakłażanowych miseczek, umieść je w żaroodpornym naczyniu. Piecz pod przykryciem do zmięknięcia bakłażanów (około godziny). Podawaj na gorąco lub na zimno. Do farszu możesz domieszać mielone mięso. Jeśli nadzienie nie zmieści się w warzywach, możesz nim je obłożyć.