Przepis na: Bakłażany z mozzarellą i parmezanem
Zgłoś błąd
- 1-2 bakłażany
- 3 pomidory
- 2 łyżki oliwy z oliwek extravergine
- pół szklanki sosu pomidorowego (lub: 2 pomidory
- ząbek czosnku
- pół kieliszka białego wytrawnego wina
- sól
- pieprz
- cukier
- liście bazylii)
- 50 g świeżo startego parmezanu
- 2-3 kulki mozzarelli pokrojonej w plastry
- sól
- pieprz
Przepis:
Bakłażana razem ze skórką pokroić w okrągłe plastry grubości ok. 8 mm. Posolić je delikatnie i odstawić na 25 min. Opłukać i wytrzeć do sucha. Posmarować z obu stron każdy plaster oliwą i ułożyć na pergaminie na blasze do pieczenia. Wstawić do gorącego piekarnika (180°C) i piec, aż będą miękkie. Wyjąć.
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, pokroić w poziome, dość grube plastry.
Na dno naczynia żaroodpornego wlać sos pomidorowy. Jeżeli nie mamy gotowego, można go szybko przygotować na patelni: zeszklić na oliwie posiekany ząbek czosnku, dodać posiekane dwa pomidory bez skórki, pół kieliszka białego wytrawnego wina, sól, cukier i pieprz, zagotować. Kiedy sos jest płynny, dodać posiekane liście bazylii.
Na sosie ułożyć stabilną piramidkę: plaster bakłażana, na to plaster pomidora, sól, pieprz, plaster mozzarelli i sporo parmezanu, znów plaster bakłażana, pomidora, sól, pieprz, mozzarella oraz parmezan.
Wstawić na 10-15 minut do gorącego piekarnika, aż ser się rozpuści i przypiecze. Podawać gorące.
Danie można przygotować wcześniej: zrobić piramidki, schować do lodówki, a zapiec tuż przed posiłkiem.