Przepis na: Bakłażany z makaronem
Zgłoś błąd
- 30 dag makaronu
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 bakłażany
- 2-3 jajka
- sól i pieprz
- oliwa lub olej do smażenia
Przepis:
Makaron ugotuj w osolonej wodzie, osącz. Nagrzej piekarnik do 175°C. Wysmaruj lekko oliwą żaroodporne naczynie. Posiekaną cebulę i czosnek zeszklij na oliwie. Dodaj obrany, pokrojony na kawałeczki bakłażan, posyp solą, pieprzem (ewentualnie też innymi przyprawami, np. ziołami prowansalskimi czy majerankiem) i duś wszystko przez kilka minut pod przykryciem, po czym wymieszaj z makaronem. Włóż makaron z warzywami do żaroodpornego naczynia. Polej z wierzchu rozbełtanymi, posolonymi jajkami. Zapiekaj ok. 30 min. Potrawę przed podaniem możesz posypać posiekaną natką pietruszki.