Przepis na: Bakłażany faszerowane mięsem

Zgłoś błąd

Składniki( bakłażan , baranina , cebula , cynamon , cytryna , gałka muszkatałowa , koncentrat pomidorowy , olej , olej , orzechy włoskie , pieprz , sól , wołowina ):

  • 4 średnie bakłażany
  • olej do smażenia i wysmarowania żaroodpornego naczynia
  • sól i pieprz
    farsz: drobno posiekana cebula
  • 25 dag mielonej wołowiny lub baraniny
  • 4 łyżki (lub więcej) posiekanych orzechów włoskich (niekoniecznie)
  • pół łyżeczki cynamonu lub szczypta zmielonego ziela angielskiego czy gałki muszkatołowej
    sos: 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki oleju
  • 3-4 łyżki soku z cytryny

Przepis:

Bakłażany faszerowane mięsem
Bakłażany obierz: w całości lub zostawiając co 2 cm pas skórki. Posyp solą, włóż na pół godziny do miski (durszlaka) i obciąż talerzykiem, aby odcisnąć gorzkawy sok. Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Żaroodporne naczynie wysmaruj olejem. Cebulę zeszklij na oleju, dodaj mięso i podsmażaj razem, aż masa stanie się beżowa. Domieszaj pozostałe składniki farszu. Osączone bakłażany natnij w ich środkowej części wzdłuż i wciśnij do środka nadzienie. Umieść warzywa w żaroodpornym naczyniu. Zalej szklanką (lub dwiema) wody wymieszanej ze składnikami sosu (płyn powinien sięgać do połowy bakłażanów). Zamiast koncentratu możesz dodać kilka obranych ze skórki i rozdrobnionych pomidorów. Piecz pod przykryciem przez mniej więcej godzinę, aż bakłażany zmiękną, w razie potrzeby dolewając wody, albo duś na małym ogniu pod przykryciem. Jeśli przed faszerowaniem obsmażysz je ze wszystkich stron na oleju, duszenie będzie krótsze. Do farszu możesz dodać ugotowanego ryżu (jeśli zapiekasz potrawę), bądź surowego (jeśli ją dusisz).

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Re: Bakłażany

    Właśnie wsadziłam do piekarnika plastry bakłażana przekładane plastrami pomidora i posypane fetą. Dla ostrości trochę pieprzu i całość posypana niewielką ilością drobno posiekanej papryczki chili. Lubię też bakłażana faszerowanego mięsem mielonym, które wcześniej podsmażam z warzywami: cebulą

  • bakłażany faszerowane mięsem

    robicie takie???macie jakieś godne polecenia przepisy????

  • Re: bakłażany faszerowane mięsem

    nadzienie takei jak do golabkowe;) -- Magda mamusia Oliwki ktora juz ma ŚLĄSKIE FORUM....

  • Re: bakłażany faszerowane mięsem - szczegółowo

    mojegotowanie.onet.pl/17155,ksiazka_przepis.html -- Pilnuj, żeby Twój wykrywacz bzdur był zawsze na chodzie. (Forrest Gump)Jest! (moja żona)

  • Re: A dla ducha nic????

    bakłażany faszerowane mięsem, lub papryką, pomidorami pieczone najczęściej w piekarniku. Osobiście wolę zapiekaną musakę. Mindżanę nauczyli mnie robić zaprzyjaźnieni Grecy i wszystkim smakuje, podobnie jak fasolaki (gruba szparagówka w sosie pomidorowym) i jeszcze parę ciekawych potraw z ryb i owoców morza

  • Re: A dla ducha nic????

    . Ale nie, dla ducha będzie dzika przyroda, strawa intelektualna i bliskość żywego człowieka. :D izis52 napisała: > Walonko, omdlały mnich to bakłażany faszerowane mięsem, lub papryką, pomidorami pieczone najczęściej w piekarniku. A to dziwne. Jadłam parę razy omdlałego imama w tureckich

  • Re: Przepisy kulinarne w Candida

    BAKŁAŻANY FASZEROWANE MIĘSEM Składniki: 4 bakłażany średniej wielkości 6 łyżek oliwy garść posiekanej bazylii (ew. pietruszki) nadzienie: pół kilograma mielonego mięsa 2 średniej wielkości cebule 2 pomidory garść posiekanej bazylii (ew. natki pietruszki) 3-4 ząbki czosnku 2 łyżki oleju

  • Re: Cielęcina dla chorego jak zrobić?

    FASZEROWANE MIĘSEM 4 bakłażany 1 łyżka oleju 15 dag mięsa chudego gotowanego 4 pomidory pieprz ziołowy 1 łyżka masła Bakłażany przeciąć wzdłuż na pół. Ostrożnie naciąć miąższ, tak aby nie uszkodzić skórki. Obgotować 2 min. wrzucając na wrzącą wodę. Wydrążyć łyżeczką miąższ. Pomidory

Zobacz inne przepisy