Przepis na: Bakłażany faszerowane mięsem
Zgłoś błąd
- 4 średnie bakłażany
- olej do smażenia i wysmarowania żaroodpornego naczynia
- sól i pieprz
farsz: drobno posiekana cebula
- 25 dag mielonej wołowiny lub baraniny
- 4 łyżki (lub więcej) posiekanych orzechów włoskich (niekoniecznie)
- pół łyżeczki cynamonu lub szczypta zmielonego ziela angielskiego czy gałki muszkatołowej
sos: 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki oleju
- 3-4 łyżki soku z cytryny
Przepis:
Bakłażany obierz: w całości lub zostawiając co 2 cm pas skórki. Posyp solą, włóż na pół godziny do miski (durszlaka) i obciąż talerzykiem, aby odcisnąć gorzkawy sok. Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Żaroodporne naczynie wysmaruj olejem. Cebulę zeszklij na oleju, dodaj mięso i podsmażaj razem, aż masa stanie się beżowa. Domieszaj pozostałe składniki farszu. Osączone bakłażany natnij w ich środkowej części wzdłuż i wciśnij do środka nadzienie. Umieść warzywa w żaroodpornym naczyniu. Zalej szklanką (lub dwiema) wody wymieszanej ze składnikami sosu (płyn powinien sięgać do połowy bakłażanów). Zamiast koncentratu możesz dodać kilka obranych ze skórki i rozdrobnionych pomidorów. Piecz pod przykryciem przez mniej więcej godzinę, aż bakłażany zmiękną, w razie potrzeby dolewając wody, albo duś na małym ogniu pod przykryciem. Jeśli przed faszerowaniem obsmażysz je ze wszystkich stron na oleju, duszenie będzie krótsze. Do farszu możesz dodać ugotowanego ryżu (jeśli zapiekasz potrawę), bądź surowego (jeśli ją dusisz).