Przepis na: Babka ziemniaczana z sosem beszamelowym

Zgłoś błąd

Składniki( bułka tarta , jajka , marchewka , masło , natka pietruszki , olej , pieprz , sól , ziemniaki ):

  • 60 dag ziemniaków
  • 4 jajka (żółtka i białka osobno)
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 2 łyżki masła
  • 25 dag mrożonej mieszanki warzywnej (np. marchewki z groszkiem)
  • 5 łyżek posiekanej zielonej pietruszki
  • sól i pieprz
  • olej do natłuszczenia formy lub żaroodpornego naczynia

Przepis:

Babka ziemniaczana z sosem beszamelowym
"Nagrzej piekarnik do 200 st. C. Przygotuj formę. Rozmroź mieszankę warzywną. Ziemniaki ugotuj, odcedź i na gorąco rozgnieć na puree. Ostudzone puree utrzyj z masłem, pietruszką, żółtkami i tartą bułką. Przypraw do smaku solą i pieprzem, połącz z mieszanką warzywną. Białka ubij na sztywną pianę, posól i delikatnie wymieszaj z masą ziemniaczaną. Wyłóż całość do żaroodpornego naczynia. Zapiekaj, aż się lekko zrumienieni (ok. 20 min). Gotową babkę posyp zieloną pietruszką. Podawaj z surówkami, a jeśli chcesz wzbogacić danie w wapń, polej je jakimś ""mlecznym"" sosem, , np. beszamelowym (por. przepis na makaron serowy), do którego możesz jeszcze dorzucić na gorąco kilka łyżek utartego żółtego sera."

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu