Przepis na: Babka drożdżowa III

Zgłoś błąd

Składniki( bakalie , cukier , cytryna , drożdże , esencja waniliowa , jajka , masło , mąka , migdały , mleko , olej , pomarańcze , rodzynki , sól ):

  • 4 szklanki mąki
  • szklanka cukru
  • 8 dag drożdży
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 8 żółtek
  • 20 dag stopionego masła
  • kilka kropli esencji waniliowej
  • skórka otarta z wyszorowanej i sparzonej cytryny
  • szczypta soli
  • bakalie (drobno posiekana smażona skórka pomarańczowa
  • rodzynki i ew. obrane
  • drobno posiekane migdały)
  • olej do wysmarowania formy i tarta bułka do jej posypania (lub specjalny pergamin)

Przepis:

Babka drożdżowa III
Rozprowadź drożdże w ciepłym mleku. Wsyp do nich łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki, pozostaw w cieple do wyrośnięcia. W misce ustawionej na garnku z wrzącą wodą ubij żółtka z cukrem. Gdy zaczyn drożdżowy podwoi swą objętość, połącz go z mąką i przełóż do miski z koglem-moglem. Dodaj skórkę cytrynową i esencję waniliową. Wyrabiaj ciasto ręką, aż pojawią się w nim pęcherzyki powietrza. Powinno być gładkie, lśniące i nieco odstawać od dłoni. Wlej do niego powoli ciepłe masło, lekko posól i wyrabiaj dalej. Kiedy ciasto będzie pulchne, dorzuć bakalie i wymieszaj. Przykryj miskę ściereczką i pozostaw w cieple do wyrośnięcia. Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Przygotuj dwie formy. Jeśli nie masz specjalnych do bab, może być zwykła tortownica lub podłużna forma, jak do keksu. Gdy ciasto podwoi swą objętość, napełnij nimi formy, ale tylko do połowy. Kiedy znowu urośnie aż po brzegi, wstaw formy do gorącego piekarnika. Piecz około godziny. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdź patyczkiem lub drutem, czy jest już gotowe. Gorące babki wyłóż na talerze. Można je oprószyć cukrem pudrem lub, gdy ostygną, polać białym lukrem (najprościej wymieszać kilka łyżek cukru pudru z sokiem cytrynowym lub z wodą.)