Przepis na: Babka drożdżowa Cioci Anuli

Zgłoś błąd

Składniki( bułka tarta , cukier , drożdże , esencja waniliowa , jajka , masło , mąka , mleko , olej , pomarańcze , rodzynki , sól ):

  • 5 dag drożdży
  • szklanka mleka
  • 4 szklanki mąki
  • szklanka cukru
  • 5 żółtek
  • pół kostki masła
  • łyżeczka esencji waniliowej lub skórka starta ze sparzonej cytryny
  • pół szklanki rodzynkek lub posiekanej
  • smażonej skórki pomarańczowej
  • szczypta soli
  • olej i tarta bułka do formy babkowej (lub dwóch małych keksowych) albo specjalny pergamin do jej wyłożenia

Przepis:

Babka drożdżowa Cioci Anuli
Pokruszone drożdże rozetrzyj w misce z łyżką cukru, wlej letnie mleko, domieszaj szklankę mąki. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 20 min (objętość powinna się mniej więcej podwoić). Utrzyj żółtka z cukrem do białości (możesz użyć miksera). Rozpuść masło. Kogel-mogel wlej do miski z rozczynem i mieszaj łyżką. Dodaj sól i stopniowo dosypuj resztę mąki. Gdy już za trudno będzie wyrabiać ciasto łyżką, wyrabiaj je rękami. Pomału wlewaj przestudzone masło i mieszaj, aż ciasto stanie się gładkie i zacznie odstawać od dłoni (w sumie ok. 25 min). Dodaj zapachy. Wsyp rodzynki lub skórkę i przez chwilę jeszcze wyrabiaj, by bakalie rozłożyły się w cieście równomiernie. Formę babkową (lub keksówki) wysmaruj olejem i posyp tartą bułką (albo wyłóż pergaminem). Napełnij ją (je) ciastem do połowy wysokości. Odstaw na ok. 20 min do podrośnięcia. Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Piecz ok. 35 min. Przed wyjęciem babki z piekarnika warto sprawdzić patyczkiem, czy jest już gotowa: jeśli wbity w ciasto jest po wyciągnięciu suchy, ciasto można wyjmować. Pozostaw babkę w formie do wystygnięcia. Babkę można posypać cukrem pudrem lub posmarować lukrem (pół szklanki cukru pudru rozetrzyj z 2 łyżkami soku z cytryny) i posypać drobno posiekaną skórką pomarańczową.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu

Zobacz inne przepisy