Przepis na: Babeczki nadziewane karmelem i orzechami

Zgłoś błąd

Składniki( esencja waniliowa , mleko , orzechy włoskie ):

  • ok. 35 kruchych
  • upieczonych
  • słodkich babeczek lub upieczony kruchy spód
  • puszka słodzonego skondensowanego mleka
  • łyżeczka esencji waniliowej (niekoniecznie)
  • 1;5-2 szklanki posiekanych włoskich orzechów

Przepis:

Babeczki nadziewane karmelem i orzechami
Puszkę z mlekiem (nieotwartą!) włóż do garnka z taką ilością wody, by puszka była nią całkiem przykryta. Gotuj przez mniej więcej 3 godziny. Ostudź. Uwaga, nie wolno otwierać gorącej puszki, bo rozgrzana masa pod ciśnieniem może się rozprysnąć po całej kuchni i dotkliwie poparzyć domowników! Dlatego wygodnie jest wcześniej przyrządzić karmel i trzymać zamkniętą puszkę na podorędziu. Wystudzoną puszkę otwórz, wyłóż jej zawartość do miski lub salaterki i wymieszaj z orzechami i ew. esencją waniliową. Karmelowo-orzechową masę nakładaj po łyżeczce do wnętrza babeczek lub wyłóż na kruchy spód albo na upieczony, kruchy blat. Rozsmaruj łopatką albo nożem o szerokim ostrzu.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu