Zobacz inne przepisy
Przepis na: Babeczki nadziewane karmelem i orzechami
Składniki( esencja waniliowa ,mleko ,orzechy włoskie ):
- ok. 35 kruchych
- upieczonych
- słodkich babeczek lub upieczony kruchy spód
- puszka słodzonego skondensowanego mleka
- łyżeczka esencji waniliowej (niekoniecznie)
- 1;5-2 szklanki posiekanych włoskich orzechów
Przepis:

Puszkę z mlekiem (nieotwartą!) włóż do garnka z taką ilością wody, by puszka była nią całkiem przykryta. Gotuj przez mniej więcej 3 godziny. Ostudź. Uwaga, nie wolno otwierać gorącej puszki, bo rozgrzana masa pod ciśnieniem może się rozprysnąć po całej kuchni i dotkliwie poparzyć domowników! Dlatego wygodnie jest wcześniej przyrządzić karmel i trzymać zamkniętą puszkę na podorędziu. Wystudzoną puszkę otwórz, wyłóż jej zawartość do miski lub salaterki i wymieszaj z orzechami i ew. esencją waniliową. Karmelowo-orzechową masę nakładaj po łyżeczce do wnętrza babeczek lub wyłóż na kruchy spód albo na upieczony, kruchy blat. Rozsmaruj łopatką albo nożem o szerokim ostrzu.
Wypowiedzi na forum
Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu-
Babeczki nadziewane karmelem i orzechami
zamiast gotować skondensowane mleko możesz kupić gotowy karmel-masa kajmakowa.kajmak to karmel z mleka z dodatkiem cukru.