Zobacz inne przepisy
Przepis na: Baba wielkanocna z szafranem
Składniki( bakalie ,bułka tarta ,cukier ,cukier ,cukier waniliowy ,drożdże ,jajka ,jajka ,masło ,masło ,mąka ,mleko ,sól ,szafran ,wanilia ):
- 5 dag drożdży
- 1/3 szklanki letniego mleka
- 2 i pół szklanki mąki
- pół szklanki cukru
- jajko
- 5 żółtek
- 10 dag masła
- sól
- 10 dag bakalii (rodzynek pokrojonej drobno skórki pomarańczowej)
- 2 łyżeczki utartej z cukrem wanilii lub opakowanie cukru waniliowego
- ćwierć łyżeczki szafranu
- forma na babkę
- masło do jej wysmarowania i bułka tarta do posypania
Przepis:

Do ciasta wlej stopniowo masło, dodaj szafran z wodą i bakalie. W dalszym ciągu wyrabiaj ciasto, aż przestanie kleić się do rąk i miski. Przełóż ciasto do formy (nie powinno sięgać dużo wyżej niż do 1/3 wysokości). Odstaw formę z ciastem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy mniej więcej po pół godzinie ciasto podwoi swą objętość, wstaw je do piekarnika. Piecz ok. 45 minut, sprawdzając patyczkiem, czy już jest gotowe.
Ciepłą babkę można posypać cukrem pudrem lub polukrować. Najprostszy lukier powstaje przez wymieszanie szklanki cukru pudru z 3 łyżkami wody, wody z sokiem z cytryny lub mleka.
Wypowiedzi na forum
Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu-
Re: A może wątek kulinarny XII
BABA WIELKANOCNA Z SZAFRANEM Weź: ?1 kg mąki tortowej ?2 filiżanki mleka ?10 żółtek ?5 białek ?1/2 kostki masła ?filiżankę cukru pudru ?2 łyżeczki skórki otartej z cytryny ?6 dag świeżych drożdży ?filiżankę namoczonych i odsączonych rodzynek sułtanek ?3 łyżki smażonej skórki pomarańczowej
-
Re: Wielkanoc
BABA WIELKANOCNA Z SZAFRANEM Weź: ?1 kg mąki tortowej ?2 filiżanki mleka ?10 żółtek ?5 białek ?1/2 kostki masła ?filiżankę cukru pudru ?2 łyżeczki skórki otartej z cytryny ?6 dag świeżych drożdży ?filiżankę namoczonych i odsączonych rodzynek sułtanek ?3 łyżki smażonej skórki pomarańczowej
-
Baba wielkanocna z szafranem
co bedzie jak przykryje miske brudna sciereczka?
-
Re: Świąteczne przepisy kulinarme III
BABA WIELKANOCNA Z SZAFRANEM Weź: ?1 kg mąki tortowej ?2 filiżanki mleka ?10 żółtek ?5 białek ?1/2 kostki masła ?filiżankę cukru pudru ?2 łyżeczki skórki otartej z cytryny ?6 dag świeżych drożdży ?filiżankę namoczonych i odsączonych rodzynek sułtanek ?3 łyżki smażonej skórki pomarańczowej
-
Re: A może wątek kulinarny X
BABA WIELKANOCNA Z SZAFRANEM Weź: ?1 kg mąki tortowej ?2 filiżanki mleka ?10 żółtek ?5 białek ?1/2 kostki masła ?filiżankę cukru pudru ?2 łyżeczki skórki otartej z cytryny ?6 dag świeżych drożdży ?filiżankę namoczonych i odsączonych rodzynek sułtanek ?3 łyżki smażonej skórki pomarańczowej
-
Re: A może wątek kulinarny IV
BABA WIELKANOCNA Z SZAFRANEM 1 kg mąki tortowej •2 filiżanki mleka •10 żółtek •5 białek •1/2 kostki masła •filiżankę cukru pudru •2 łyżeczki skórki otartej z cytryny •6 dag świeżych drożdży •filiżankę namoczonych i odsączonych rodzynek sułtanek
-
Re: Świąteczne przepisy kulinarne
BABA WIELKANOCNA Z SZAFRANEM 1 kg mąki tortowej •2 filiżanki mleka •10 żółtek •5 białek •1/2 kostki masła •filiżankę cukru pudru •2 łyżeczki skórki otartej z cytryny •6 dag świeżych drożdży •filiżankę namoczonych i odsączonych rodzynek sułtanek