Przepis na: Arabski chleb pita
Zgłoś błąd
- 1.5 dag drożdży
- szklanka ciepłej wody
- pół łyżeczki cukru
- 3 szklanki mąki
- 2 łyżki oleju
- łyżeczka soli
- olej do natłuszczenia ciasta i blachy
Przepis:
Drożdże rozetrzyj z cukrem, wymieszaj z połową ciepłej wody i odstaw na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę i sól wsyp do miski, wlej rozczyn, resztę wody i olej, wszystko dokładnie wymieszaj łyżką. Przełóż ciasto na blat posypany mąką i wyrabiaj, często podsypując mąką, aż będzie lśniące i gładkie. Ciasto posmaruj olejem, włóż do miski, przykryj czystą ściereczką i odstaw na półtorej godziny w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Nagrzej piekarnik do 200 st. C. Przygotuj blachę. Podziel ciasto na sześć części. Rozwałkuj je na placuszki centymetrowej grubości. Placki zwilż lekko wodą (by się nie zrumieniły) i piecz ok. 8 minut na blasze lub bezpośrednio na ruszcie. Kiedy pity zaczną się wydymać, to znak, że zaraz będą gotowe. Upieczone placki zawiń w folię lub pergamin, by nie stwardniały. Można je też przechowywać zamrożone. Można je jeść ciepłe lub zimne.
Jeśli natniemy placki wzdłuż krawędzi, powstanie kieszeń. Możemy ją napełniać, czym mamy ochotę. Klasyczne arabskie nadzienie stanowią kulki falafla i pokrojone warzywa, polane w środku odpowiednim sosem. Niektórzy smarują pitę (od środka lub z zewnątrz) hummusem (pastą z cieciorki), pastą z bakłażana lub awokado. Ale można włożyć do kieszonki (ciepłej lub zimnej) co kto chce - pokrojone wędliny, żółty ser, pomidory, ogórki lub gotowane czy smażone warzywa z kawałkami mięsa.