Przepis na: Arabski chleb pita

Zgłoś błąd

Składniki( cukier ,drożdże ,mąka ,olej ,olej ,sól ,woda ):

  • 1.5 dag drożdży
  • szklanka ciepłej wody
  • pół łyżeczki cukru
  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżki oleju
  • łyżeczka soli
  • olej do natłuszczenia ciasta i blachy

Przepis:

Arabski chleb pita
Drożdże rozetrzyj z cukrem, wymieszaj z połową ciepłej wody i odstaw na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę i sól wsyp do miski, wlej rozczyn, resztę wody i olej, wszystko dokładnie wymieszaj łyżką. Przełóż ciasto na blat posypany mąką i wyrabiaj, często podsypując mąką, aż będzie lśniące i gładkie. Ciasto posmaruj olejem, włóż do miski, przykryj czystą ściereczką i odstaw na półtorej godziny w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Nagrzej piekarnik do 200 st. C. Przygotuj blachę. Podziel ciasto na sześć części. Rozwałkuj je na placuszki centymetrowej grubości. Placki zwilż lekko wodą (by się nie zrumieniły) i piecz ok. 8 minut na blasze lub bezpośrednio na ruszcie. Kiedy pity zaczną się wydymać, to znak, że zaraz będą gotowe. Upieczone placki zawiń w folię lub pergamin, by nie stwardniały. Można je też przechowywać zamrożone. Można je jeść ciepłe lub zimne.
Jeśli natniemy placki wzdłuż krawędzi, powstanie kieszeń. Możemy ją napełniać, czym mamy ochotę. Klasyczne arabskie nadzienie stanowią kulki falafla i pokrojone warzywa, polane w środku odpowiednim sosem. Niektórzy smarują pitę (od środka lub z zewnątrz) hummusem (pastą z cieciorki), pastą z bakłażana lub awokado. Ale można włożyć do kieszonki (ciepłej lub zimnej) co kto chce - pokrojone wędliny, żółty ser, pomidory, ogórki lub gotowane czy smażone warzywa z kawałkami mięsa.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Arabski chleb pita

    PYCHA!!! Chyba zaczne sobie takie piec zamiast kupowac chleb ;-) Jest naprawde super a co najwazniejsze moja 3-letnia coreczka tez lubi wiec super. Dzieki za przepis.

  • Arabski chleb pita

    Uwielbiam pite,nadaje sie do wszystkiego.Polski chlep na drugi dzien nie jest zbyt smaczny,jeśli robimy np.homos to nie mozna go jeść łyżką to niedozwolone :)

  • Arabski chleb pita

    A gdzie niby jest przepis?? bo ja wchodze odrazu na forum??;>

  • Arabski chleb pita

    Zastanawia mnie w pierwsza pozycja w części składniki "1" ale 1 co?

  • Re: Arabski chleb pita

    nie wiem, skąd się to wzięło, ale bardzo, bardzo podobne chlebki smaży się bądź też wypieka bezpośrednio (!) na płomieniu kuchenki w całych Indiach, a także w Tybecie. Kupić je można na ulicach, świeżo przyrządzone, zawinięte w gazetę, by nie obsychały...

  • Re: Arabski chleb pita

    eee.tam

  • Re: Arabski chleb pita

    1.5 dag to znaczy 1,5 dag. W Stanach, i w europejskich dokumentach technicznych, tak pisze sie to ulamki dziesietne. Czyli z kropka. Duze sumy, czyli w tysiacach lub milionach, dzieli sie na czytelne 'fragmenty' stawiajac przecinki. I tak 1 million to 1,000,000

  • Re: Arabski chleb pita

    bylem w izraelu i tam tez mowi sie pita