Przepis na: Angielskie (deserowe) ciasto naleśnikowe
Zgłoś błąd
- 20 dag mąki
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 2 szklanki mleka
- 1 łyżka oleju
Przepis:
Wymieszaj dokładnie (najlepiej mikserem) wszystkie składniki, tak by w cieście nie było żadnych grudek. Rozprowadź na rozgrzanej patelni minimalną ilość oleju (jeśli wlało ci się za dużo, nadmiar zlej do naczynia z naleśnikowym ciastem). Płynne naleśnikowe ciasto nalewaj łyżką wazową na gorącą patelnię. Poruszaj nią koliście, tak by ciasto równomierną, cieniutką warstwą pokryło dno patelni. Płatki smaż kolejno na średnim ogniu. Gdy ciasto zacznie odstawać od brzegów patelni, przewróć płatek na drugą stronę i chwilę podsmaż (krócej niż z pierwszej strony). Gotowe naleśnikowe płatki składaj jeden na drugim na dużym talerzu. Uwaga: naleśniki będą pulchniejsze, jeśli białka oddzielisz od żółtek, ubijesz pianę i dodasz ją do wymieszanych pozostałych składników.